Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες η 7η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Μπορεί να μην συνδέεται με πακέτο δόσεων αλλά έχει ειδική σημασία: οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει πλέον ενοποιούνται με το πακέτο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο χθες ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες οι κατευθυντήριες γραμμές.
Δηλαδή, η Ελλάδα πλέον θα κρίνεται για την υλοποίηση των συμφωνημένων από το 2018 μεταρρυθμίσεων όχι μόνο για να πάρει τις "δόσεις", αλλά και προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει ομαλά το πακέτο των 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις αξίας άνω των 19 δισ. ευρώ, αλλά και επιπλέον δάνεια που μπορούν να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ έως το 2060), αναφέρει το capital.gr.
Η κυβέρνηση λοιπόν έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε μία έκθεση η οποία θα είναι θετική, αλλά και θα έχει περιεχόμενο συμβατό με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που η ίδια εκπονεί και έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, επιχειρείται και η ταχύτερη δυνατή έναρξη και ολοκλήρωση της επόμενης 8ης αξιολόγησης ώστε η κυβέρνηση να πάρει το δεύτερο πακέτο δόσεων του 2020 εγκαίρως.
Περιλαμβάνει τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου αλλά και πακέτο 640 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα οδεύσουν στην αποπληρωμή του χρέους και έτσι, εμμέσως, θα τονώσουν τα κρατικά διαθέσιμα.
Η επόμενη αξιολόγηση θα ξεκινήσει πιθανόν εξ αποστάσεως τον Οκτώβριο, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο μαζί με το "Πακέτο" του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για "τις σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για την υλοποίηση των δεσμεύσεων" της ενισχυμένης εποπτείας. και είπε όρτι "η επικείμενη 7η έκθεση μετα-προγραμματικής αξιολόγησης της χώρας θα το επιβεβαιώσει".
Εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις της 7ης αξιολόγησης
"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον για παράδειγμα, καθώς και με την πρόοδο στον προϋπολογισμό των επενδύσεων (σ.σ. ΠΔΕ) και στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Χαιρετίζουμε επίσης τα αποφασιστικά βήματα στο νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό" είπε.
Ανέφερε όμως ότι "υπάρχουν επίσης ορισμένοι τομείς που μας απασχολούν. Για παράδειγμα, οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ανησυχητικές". Είπε πως "ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των καθυστερήσεων στις προς εκκαθάριση συντάξεις. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για την πλήρη εκκαθάρισή τους έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην ικανοποιηθεί".
Για το μέλλον σύστησε η χώρα "να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές, φιλικές προς την ανάπτυξη πρωτοβουλίες με ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος".
Σύστησε τέλος οι μεταρρυθμίσεις να μην στοχεύουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη αλλά στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της Ελλάδας και στην παροχή κινήτρων για εγχώριες και ξένες επενδύσεις".