Τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος επτά χωρών προτείνει η Κομισιόν. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν σημειώνει ότι όπως και η Ιταλία, εμφανίζει ανισορροπίες, από υπερβολικές ανισορροπίες που διαπίστωσε έως και πέρυσι. Όπως επισημαίνεται, τα τρωτά σημεία έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν μια ανησυχία. Τα ρίσκα δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Άλλωστε, η Κομισιόν προσθέτει ότι οι εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία καταλήγουν ότι όλες οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Όπως τονίζει η Κομισιόν, η έκθεση υπό το Άρθρο 126(3) είναι μόνο το πρώτο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος. Σκοπός της είναι να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα της διαδικασίας για αυτές τις επτά χώρες-μέλη τον Ιούλιο του 2024.
Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η χώρα δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσει το έλλειμμα, αφότου το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι αυτό είναι υπερβολικό, το 2020.
Συνολικά, πάντως, η Επιτροπή μιλά για χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στις περισσότερες χώρες-μέλη.
Ειδικότερα, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν εμφανίζουν πλέον ανισορροπίες, καθώς τα τρωτά σημεία έχουν μειωθεί. Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής βιωσιμότητας θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση.
Η Σλοβακία αντιμετωπίζει ανισορροπίες, με τα τρωτά σημεία να επιμένουν στην ανταγωνιστικότητα κόστους, το εξωτερικό ισοζύγιο, την αγορά κατοικιών και τα χρέη των νοικοκυριών.
Η Ρουμανία εμφανίζει υπερβολικές ανισορροπίες, με τα τρωτά σημεία να εντοπίζονται στο εξωτερικό ισοζύγιο και να συνδέονται κυρίως με τα μεγάλα και αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Γερμανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ολλανδία και Σουηδία εξακολουθούν να εμφανίζουν ανισορροπίες.