Ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλίων ανά δολάριο το ρωσικό νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 17 μήνες, παρά την προσπάθεια της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να ανακόψει την πτώση του σταματώντας τις αγορές ξένου νομίσματος στην εγχώρια αγορά για το υπόλοιπο του 2023.
Το νόμισμα της Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, καταγράφοντας μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές μαζί με την τουρκική λίρα και το πέσο της Αργεντινής. Η αξία του έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από την κορύφωσή του τον Ιούνιο του περασμένου έτους, καθώς η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται τέλος και οι κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στο πετρέλαιο, που μειώνουν τα έσοδα από τις εξαγωγές.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει να αγοράζει συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που τέθηκε σε εφαρμογή για να απομονώσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις των τιμών στα βασικά εμπορεύματα. Η απόφαση αποσκοπούσε στη «μείωση της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε.
«Για να σταθεροποιηθεί το ρούβλι, εκτιμούμε ότι το επιτόκιο πολιτικής πρέπει να αυξηθεί πιο κοντά στο 10% και οι δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού πρέπει να διατηρηθούν εντός του δημοσιονομικού ανώτατου ορίου. Το ρούβλι μπορεί να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου, αλλά η εγχώρια νομισματική πολιτική θα παραμείνει πιο αξιόπιστη «άγκυρα» για το νόμισμα. Η Τράπεζα της Ρωσίας θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής κατά 50-100 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενισχύσει την εγχώρια αποταμίευση και να μειώσει τις εισαγωγές», επισημαίνει ο οικονομολόγος του Bloomberg Alexander Isakov,
Τα έσοδα των Ρώσων εξαγωγέων πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν στα 6,9 δισ. δολάρια τον Ιούλιο από 16,8 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η χαλάρωση των περιορισμών στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό οδήγησε επίσης σε επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων, καθώς οι Ρώσοι τρέχουν να μεταφέρουν κεφάλαια σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα έχει επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση των συνθηκών του εξωτερικού εμπορίου ως τον κύριο λόγο για την αδυναμία του ρωσικού νομίσματος, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο παρέμβασης για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Δεν βλέπουμε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»από την πτώση του ρουβλίου, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Αλεξέι Ζαμπότκιν. Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να τηρεί μια πολιτική κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία «επιτρέπει στην οικονομία να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες», πρόσθεσε.