Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στις πολιτικές και υγειονομικές Αρχές η νέα «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο χθεσινός αριθμός των 4.181 κρουσμάτων αποδεικνύει την ευρεία και ταχεία διασπορά του κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο και γεννά ανησυχία για το αποτύπωμα που θα αφήσουν το επόμενο διάστημα οι νέες μολύνσεις σε ασθενείς με σοβαρή νόσο που θα χρειαστεί να εισαχθούν για νοσηλεία ή και να διασωληνωθούν μετά την εισαγωγή τους.
Στην Αττική καταγράφηκαν οι 1.238 μολύνσεις του περασμένου 24ωρου από τις 4.181 που περιέχονταν στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 αυξάνονται συνεχώς και αγγίζουν πλέον τους 1.850. Με ανάλογο ρυθμό αυξάνονται και οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση. Το ΕΣΥ δέχεται πίεση, η οποία όμως θεωρείται ακόμη ελεγχόμενη.
Οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι στην πλειονότητά τους, με την ηλικία τους να γίνεται ένας από τους βασικούς παράγοντες της καλής ή πιο δύσκολης έκβασης της νοσηλείας τους. Οι μεγαλύτερης ηλικίας επιβαρύνονται πιο εύκολα και βρίσκονται να δίνουν πολύ πιο συχνά τη μάχη για τη ζωή τους μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Χθες καταγράφηκαν 241 νέες εισαγωγές σε απλές κλινικές covid-19. Και άλλοι 12 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 219. Άλλοι 19 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, με τους θανάτους μέσα στον Αύγουστο να έχουν ανέλθει στους 147.
554 κρούσματα σε ένα 24ωρο στην Κρήτη
Μεγάλο μερίδιο των κρουσμάτων της επικράτειας εντοπίζονται πλέον σταθερά στην Κρήτη. Χθες περίπου το 1/7 των κρουσμάτων επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη, 554 κρούσματα, με τα μισά εξ αυτών στην Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου που θα βρίσκεται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων για τις επόμενες επτά ημέρες.
Η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης αποτυπώνεται σταθερά μελανή τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο έχουν εντοπιστεί στο νησί 3.527 νέα κρούσματα.
Ακόμα, σε δώδεκα μόνο ημέρες, στα νοσοκομεία της Κρήτης σημειώθηκε αύξηση νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό κατά 40% στις απλές κλίνες και 53% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι είναι 176, εκ των οποίων οι 20 διασωληνωμένοι ενώ χθες έγιναν 23 εισαγωγές
Τις επόμενες ημέρες θα φανεί στα νέα κρούσματα το αντίκτυπο της σημαντικής αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα Ρεθύμνου (+95%) και Αγίου Νικολάου (+139%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου 2021, από τα οποία θα εκτιμηθεί και η πίεση που θα ασκηθεί στα νοσοκομεία του νησιού 10-12 ημέρες αργότερα.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής
Στα νοσοκομεία της Αττικής οι εισαγωγές είναι μειωμένες σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων. Γεγονός που εξηγείται κατά τους ειδικούς με τη μετακίνηση του πληθυσμού λόγω του καλοκαιριού εκτός του λεκανοπεδίου προς τουριστικές περιοχές, προς την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, προς τους τόπους καταγωγής.
Ενδεικτικά, χθες από τις 241 εισαγωγές συνολικά στα νοσοκομεία της επικράτειας, οι 102 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής. Το «Σωτηρία» παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, νοσηλεύοντας σύμφωνα με τα στοιχεία 200 ασθενείς σε απλές κλινικές και άλλους 79 στις ΜΕΘ.
Στον «Ευαγγελισμό» νοσηλεύονται 82 ασθενείς, εκ των οποίων οι 21 σε ΜΕΘ. Με σημαντικό αριθμό ασθενών βρίσκονται τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Χαρακτηριστικά νοσηλεύονται 33 ασθενείς στο «Ιπποκράτειο», 41 στον «Ερυθρό Σταυρό», 33 στο «Ελπίς», 20 στο «Σισμανόγλειο», 25 στο «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα», 30 στο «Αμαλία Φλέμινγκ», 41 στο «Γεννηματάς», 20 στο «Αλεξάνδρα», 46 στο «Θριάσιο», 73 στο «Αττικόν», 32 στο «Τζάνειο». Επίσης, 13 παιδιά νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία Παίδων, «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».