Πολλοί έχουν βαφτίσει την οικονομική κατάρρευση της πανδημίας ως “she-cession” (She+ recession), αναφέροντας τις επιπτώσεις στον γυναικείο πληθυσμό. Παρόλα αυτά, μια τέτοια γενίκευση αποτελεί πρόβλημα. Τα μεγαλύτερα θύματα στις ΗΠΑ είναι οι αφροαμερικανές και οι λατίνες γυναίκες. Για την βελτίωση των συνθηκών τους, η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και το Κογκρέσο θα πρέπει να μελετήσουν νέα προγράμματα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Σύμφωνα με τα ποσοστά ανεργίας, οι γυναίκες έχουν επιδείξει πολύ καλύτερη ανάκαμψη από τους άντρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από το 16,2% του Απριλίου το οποίο βρισκόταν και 2,5% άνω της ανεργίας των ανδρών, η ανεργία των γυναικών βρισκόταν στο 6,4% το Νοέμβριο, σε σχέση με 6,9% για τους άνδρες. Παρόλα αυτά, η ανεργία των προαναφερθέντων γυναικείων μειονοτήτων βρισκόταν στο 8,2% για τις λατίνες και 9,0% για τις αφροαμερικανές.
Γιατί, όμως, υπάρχει αυτή η ανισορροπία στις στατιστικές; Ενας λόγος είναι ο εργασιακός φυλετικός διαχωρισμός. Τα δύο γυναικεία γκρουπ συνήθως εργάζονται σε δουλειές οι οποίες επηρεάστηκαν από την πανδημία, όπως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικής και τουρισμού, ενώ συνήθως μένουν αρκετά μακριά από το χώρο εργασίας τους. Χωρίς την ικανότητα τηλεργασίες, οι γυναίκες αυτές αναγκάζονταν να ρισκάρουν τις ζωές τους, και δυστυχώς είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά Covid από τους καυκάσιους εργαζόμενους.
H κατάσταση στα νοικοκυριά των μειονοτήτων δυσκολεύει ακόμη περισσότερο εάν σκεφτεί κανείς πως οι γυναίκες έχουν συνήθως το βάρος υποστήριξής τους.
Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Οι αρχές θα πρέπει αρχικά να εδραιώσουν ασφαλείς πρακτικές τεστ και προφύλαξης στους εργασιακούς χώρους αλλά και στα σχολεία και νηπιαγωγεία. Οι δάσκαλοι θα πρέπει να θεωρηθούν ως πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και να εμβολιαστούν νωρίς, ιδιαίτερα σε ιδρύματα σε φτωχές περιοχές. Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί και καμπάνια για τον εφοδιασμό εμβολίων στις φτωχότερες περιοχές αφού οι κοινότητες αυτές έχουν καλούς λόγους για να μην εμπιστεύονται τις αρχές. H κυβέρνηση του Mπάιντεν ήδη φαίνεται πως θέλει να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό πιο δραστικά από αυτή του Τραμπ, ιδιαίτερα για τις μειονότητες. Το μόνο που απομένει είναι μια σωστή εφαρμογή των στρατηγικών αυτών.