H κορύφωση της έξαρσης της covid-19 που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου και δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα υγείας, εκτιμά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Επίσης, επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των νοσηλειών. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 18-24 Δεκεμβρίου, 1.496 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.
Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Οι διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση, ενώ οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση, φτάνοντας τους 62.
Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων – Ο ρόλος της υποπαραλλαγής JN.1
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 που έχει αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα.
Μέτρα προφύλαξης
Η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική στην παρούσα φάση, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, τονίζει ο καθηγητής. Πρέπει οι πολίτες, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. «Δεν μετράμε πλέον δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο covid είναι εποχικό εμβόλιο όπως της γρίπης».
Ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και πιθανόν να θεωρεί ότι επειδή πέρασε τη λοίμωξη το προηγούμενο διάστημα με ήπια συμπτώματα, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα αν μολυνθεί. «Δεν είναι όμως έτσι, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε την προστασία του εμβολίου». Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρές επιπλοκές των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.
Μάσκα
Ο κ. Μαγιορκίνης συστήνει σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως και όταν επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες.
Πλύσιμο χεριών
Πλένουμε τακτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με απολυμαντικό χεριών. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μύτη και το στόμα αν δεν έχουμε απολυμάνει τα χέρια μας.
Αν εκδηλωθούν συμπτώματα, μείνετε σπίτι για 5 μέρες
Επίσης, με την έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει τα ευάλωτα άτομα να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ώστε να ξεκινήσουν άμεσα αντιική θεραπεία.