Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί αρκετά εμβόλια ώστε να εξασφαλιστεί ανοσία περίπου για το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού – όμως τα εμβόλια αυτά δεν έχουν διανεμηθεί ισότιμα σε όλες τις χώρες.
Τα περισσότερα, φυσικά, καταλήγουν στα πλουσιότερα κράτη, ενώ δεν είναι λίγα τα μέρη του κόσμου που ακόμη δεν έχουν χορηγήσει ούτε μια δόση του πολύτιμου φαρμάκου.
Οι χώρες που ανήκουν στο φτωχότερο 11% έχουν λάβει μόλις το 1,6% των συνολικών δόσεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε ο Δείκτης Εμβολιασμού του Bloomberg.
Με άλλα λόγια, οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζονται 25 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τις φτωχότερες.
Η βάση δεδομένων του Bloomberg για τα εμβόλια αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 726 εκατ. δόσεις σε 154 χώρες.
Το 24% των δόσεων αυτών έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, όπου όμως ζει μόλις το 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν έχει εμβολιάσει μόλις το 0,1% των πολιτών του, που αντιστοιχούν στο 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και έχει προκύψει ως αποτέλεσμα των προαγορών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από τα πλουσιότερα κράτη, που σε πολλές περιπτώσεις θα αρκούσαν για να εμβολιάσουν αρκετές φορές τους επιμέρους πληθυσμούς τους, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση του Bloomberg για τις συμφωνίες προμήθειας εμβολίων.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα πετύχουν τον στόχο του εμβολιασμού του 75% των πολιτών τους εντός των επόμενων τριών μηνών.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη δεν έχουν κατορθώσει να εμβολιάσουν ακόμη ούτε το 1% του πληθυσμού τους. Και στα στοιχεία αυτά δεν λαμβάνονται καν υπόψη οι περισσότερες από 40 χώρες του πλανήτη, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν στις φτωχότερες, που δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία εμβολιασμού. Αυτές οι αχαρτογράφητες χώρες περιλαμβάνουν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κρίνει πού θα σταλούν οι πολύτιμες δόσεις. Μέχρι στιγμής, κάθε πολιτεία λαμβάνει εμβόλια βάσει του πληθυσμού της. Αν και δεν έχουν οι κάτοικοι κάθε περιοχής εξίσου εύκολη πρόσβαση, κάθε πολιτεία έχει λάβει περίπου όσα εμβόλια της αναλογούν.
Δεν έχει δημιουργηθεί, όμως, κάποιος μηχανισμός που να διασφαλίζει αντιστοίχως ισότιμη διανομή σε όλο τον πλανήτη. Αν όλα τα εμβόλια που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής διανέμονταν ισότιμα με βάση τον πληθυσμό, οι ΗΠΑ θα είχαν ήδη υπερβεί το μερίδιο που θα τους αναλογούσε σχεδόν κατά έξι φορές.
Αντιστοίχως, η Βρετανία θα είχε εμβολιάσει επταπλάσιους πολίτες από όσους «δικαιούται», ενώ στην κορυφή της λίστας θα βρίσκονταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ με εννιά και 12 φορές περισσότερα εμβόλια από όσα τους αναλογούν βάσει του πληθυσμού τους, αναφέρει το Bloomberg.
Η Κίνα εμβολιάζει τους πολίτες της σε ρυθμούς που λίγο-πολύ αντιστοιχούν με τον παγκόσμιο μέσο όρο, έχοντας χορηγήσει το 20% του συνόλου των εμβολίων που έχουν παραχθεί στον πλανήτη στο 18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, έχει προχωρήσει σε εξαγωγές εμβολίων σε φτωχότερα κράτη, συχνά χωρίς αντίτιμο – τουλάχιστον όχι χρηματικό.
Η πιο φτωχή ήπειρος του πλανήτη, η Αφρική, είναι και εκείνη με τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας. Από το σύνολο των 54 χωρών της, μόνο οι τρεις έχουν εμβολιάσει πάνω από το 1% των πληθυσμών τους, ενώ 20 χώρες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη στοιχεία.