Ένας μήνας απομένει για τα Χριστούγεννα, τα οποία φέτος θα είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown, ωστόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνομένων και των ημερήσιων θανάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Όπως όλα δείχνουν θα γίνει παράταση του lockdown κατά μία ή και δύο εβδομάδες.
Χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε «ανεδαφική» τη συζήτηση περί άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου και εξήγησε πως τα περιοριστικά μέτρα «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος έκλεισε το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.
Ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η Κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όσα μέτρα εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις ενόψει των γιορτών τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης την 7η Δεκέμβρη.
Με δεδομένο ότι «η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός των οικογενειών», ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να περιορίσουν αριθμητικά τον κύκλο των συναναστροφών τους, αποφεύγοντας να συναντούν πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας.
«Ο ιός - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε, λέγοντας πως «τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».
Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στους ηλικιωμένους τις τελευταίες ημέρες επηρεάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ετοιμάζεται να κάνει να επαναφέρει τα Χριστούγεννα ανάλογους περιορισμούς με το Πάσχα.
Στα σενάρια που εξετάζονται, η επιστροφή του «πλαισίου εορτασμού του Πάσχα» με οικογενειακό τραπέζι σε πολύ στενό κύκλο και χωρίς μετακινήσεις εκτός νομού είναι ένα από τα επικρατέστερα, προκειμένου να μην αποπειραθούν οι επίδοξοι οικοδεσπότες να διοργανώσουν ρεβεγιόν κατ’ οίκον και να μην ακολουθήσει και φέτος η πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών.
Στα Χριστούγεννα, απούσα θα είναι και η μουσική, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (για το οποίο η Κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς τις 7 Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσει η επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων (μάλλον 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια και καφετέριες ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια.
Αντίθετα, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα δεν αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής διασποράς του ιού.
Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:
· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής
· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα
· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά