Στα 5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των πόρων που θα διαθέσει το υπουργείο Εργασίας έως το 2027, για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, τα 2,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα άλλα 2,4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. "Η κοινωνική πολιτική δεν είναι θέμα προθέσεων, αλλά θέμα "μίγματος” και θα ακολουθούμε ο,τι έχει πετύχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες", σημείωσε ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης στην αρχή της εισήγηση παρουσίασης των παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ("Πρόγραμμα για τους Πολλούς”). Είναι το μεγαλύτερο, μακράν, που έχει διατεθεί ποτέ από το Υπ. Εργασίας., επισήμανε ο ίδιος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για τους πολλούς, για δράσεις που αφορούν τους νέους, της γυναίκες, τους άνεργους, τους ασφαλισμένους, τόνισε ο ίδιος.
Οι δράσεις του θα ξεκινήσουν από τους αμέσους επόμενους μήνες και ορίζοντας ολοκλήρωσης τους είναι το 2025, τόνισε.
Το Ταμείο Ανάκαμψης για το Υπ. Εργασίας θα έχει τους εξής 6 άξονες:
- Νέες τεχνολογίες για εξυπηρέτηση πολιτών και ασφαλισμένων
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας
- Κατάρτιση
- Νέες πολιτικές για ανέργους
- Σύγχρονες πολιτικές κοινωνικής προστασίας
- Ισότητα για άλλους
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως θα "τρέξουν” ψηφιακά 77 εκατ. ευρώ (Από το Ταμείο Ανάκαμψης). Θα συμβασιοποιηθούν έως τέλος του 2022 και θα ολοκληρωθούν έως τέλος 2024. Αυτά θα είναι το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας ("Αριάδνη”). Θα προχωρήσει το ολοκληρωμένο σύστημα Επιθεώρησης Εργασίας. Θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ενώ θα υπάρξει ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ και ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης θα "τρέξει” η αναβάθμιση του ψηφιακού συστήματος "Άτλας”.
Όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως ο εργαζόμενος ελέγχει και επεξεργάζεται ο ίδιος τις ώρες εργασίας που δηλώνονται από τον εργοδότη του. Είναι μέτρο δικαιοσύνης, δήλωσε. Το α΄εξάμηνο του 2022 θα έχουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας και μετά, χωρίς εξαίρεση, θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην αγορά εργασίας, σημείωσε ο κος Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εργασίας, αναφορικά με το πεδίο της κατάρτισης, δήλωσε πως έχουμε να κάνουμε με ένα εργατικό δυναμικό της χώρας χωρισμένο στα δύο. Σύμφωνα με την Εurostat, μόνο το 51% έχουν ένα επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, σημείωσε. "Γι΄αυτό εξασφαλίσαμε 1 δισ. ευρώ για πόρους, για προγράμματα κατάρτισης για 500.000 συμπολίτες μας (Από το Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά με ειδικούς όρους. Θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι έως το τέλος του 2022 και 500.000 έως το τέλος του 2025".
"Είναι το πιο μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης που έχει γίνει στην Ελλάδα. Επίσης, θα διατεθούν 131 εκατ. ευρώ για επιπλέον (πέραν των 500.000) 78.000 ωφελούμενους από τα αναβαθμισμένα κέντρα του ΟΑΕΔ" ανέφερε. Επίσης, θα υπάρξει αξιολόγηση των σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως κανένας πάροχος κατάρτισης δεν αποκλείεται, αλλά θα ανέβει ο πήχης. Θα υπάρξει πιστοποίηση τόσο για παρόχους, όσο και τους καταρτιζόμενους, σημείωσε. "
Στηρίζουμε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας σημείωσε ο Υπ. Εργασίας. Για αυτό το σκοπό, εξασφαλίστηκαν 540 εκατ. ευρώ (Από το Ταμείο Ανάκαμψης) για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για 74.000 νέες θέσεις εργασίας", όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. Από τις θέσεις αυτές, οι 12.000 θα είναι πρακτικής άσκησης για νέους 18-30 ετών, 10.000 θέσεις θα είναι διάρκειας 1 -2 ετών για ειδικές ομάδες πληθυσμού, 10.000 θέσεις 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών για Δυτική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα, 15.000 θέσεις θα είναι για εργασία 6 μηνών, 5.000 θέσεις στο πλαίσιο του Green Jobs Initiative και 22.500 θέσεις εργασίας σε Ρέθυμνο, Κοζάνη και Ξάνθη.
Επίσης, υπάρχουν πόροι 100 εκατ. ευρώ για καινοτόμα πιλοτικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων. Παράλληλα θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ για αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως έχουν διασφαλισθεί κονδύλια ύψους 480 εκατ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης) για προγράμματα που θα γίνουν σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας. Τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:
- Κάρτα αναπηρίας σε 180.000 ΑμεΑ
- Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού για 2.000 ΑμεΑ (με την αντίστοιχη εκπαίδευση 2.000 επαγγελματιών)
- Προσβασιμότητα σε 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, σε 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας,300 δηοσίους χώρους εργασίας κλπ.
- 200 θέσεις υποστηριζόμενης απασχόλησης
Για τα παιδιά προβλέπονται 50.000 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κλπ.
Όσον αφορά τον άξονα "ίσες ευκαιρίες”, ο Υπ. Εργασίας ανέφερε πως με 60 εκατ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης) θα υπάρξουν 120 μονάδες παιδικής μέριμνας για 2.500 βρέφη και νήπια εντός μεγάλων επιχειρήσεων. Θα προβλέπεται επιδότηση πρόσληψης έως 2 ατόμων για 2 χρόνια ανά επιχείρηση, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση του Παρατηρητηρίου Ισότητας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμιψης θα φέρουν σταθερή ανάπτυξη στη χώρα, καθώς το Ταμείο δεν είναι σχέδιο ανάπτυξης, αλλά εργαλείο ανάπτυξης. Όπως τόνισε "μεγάλο κομμάτι της προσπάθειας μας είναι να περιορίσουμε την άτυπη εργασία και να τη μεταφέρουμε στην τυπική που έχει καλύτερα δικαιώματα και προοπτικές. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που ξεκινά από το Ταμείο είναι η επένδυση στην κατάρτιση, η ψηφιοποίηση των συστημάτων και μία παρέμβαση στην κοινωνική πολιτική.