Οι εκλογές της 21ης Μαίου φαίνεται ότι απελευθερώνουν τις επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο, ανακοινώνοντας deals, τώρα που... ξεμπερδέψαμε με τα σενάρια για "προοδευτική κυβέρνηση", "κυβέρνηση ηττημένων με ανοχή άλλων κομμάτων" και "κυβέρνηση ειδικού σκοπού".
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Στις εκλογές που διεξήχθησαν "κάηκε" με τον πιο... πανηγυρικό τρόπο η απλή αναλογική. Τα αποτελέσματα της κάλπης, θύμισαν το κάψιμο του... Ιούδα που γίνεται παραδοσιακά σε πολλές περιοχές το βράδυ της Ανάστασης! Και δεν ήταν ότι απλά... κάηκε η τελευταία ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις. "Κάηκαν" μαζί και οι ελπίδες του για να αποτελέσει μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμη και τη θέση αυτή, μάλλον είναι θέμα χρόνου να τη χάσει. Όλα όσα συμβαίνουν είναι για το καλό της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μη σχημάτισε κυβέρνηση, αλλά έφτασε σε ποσοστό στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο 20%, δηλαδή 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την επίδοση του 2019! Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Τέτοια διαφορά είχε σημειωθεί μόνο στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας, ενώ τέτοια πτώση κόμματος που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν συναντάμε στα σύγχρονα πολιτικά χρονικά.
Θετικό μήνυμα
Φαίνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν ένα πρώτο μήνυμα ότι στις 25 Ιουνίου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η μάχη θα γίνει μεταξύ δεύτερου και τρίτου (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), αλλά και στην... ουρά, όπου είναι πιθανό το ενδεχόμενο να έχουμε και νέες εισόδους κομμάτων στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι τα χειρότερα σε σχέση με ένα πιθανό "ατύχημα" για τη χώρα, έχουν περάσει. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Το πρώτο ημίχρονο έληξε και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας νικάει, αλλά πρέπει να επιβεβαιώσει και στις 25 Ιουνίου ότι θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών. Και όταν λέμε νικητής, εννοούμε με αυτοδυναμία. Εμείς πάντως βλέπουμε ότι παίρνουν μπρος οι μηχανές στην οικονομία, καθώς είχαν "παγώσει" πάρα πολλές πρωτοβουλίες. Τώρα, έχουμε μπροστά μας νέα δεδομένα, αλλά απαιτείται αυξημένη προσοχή, καθώς η χώρα πρέπει να επιβεβαιώσει στην πράξη την πολιτική σταθερότητα, η οποία θα οδηγήσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια και στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της αγοράς.
Στο εγχώριο επιχειρείν κάποιοι ισχυροί πόλοι στέλνουν θετικά μηνύματα για την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα η Mytilineos ανακοίνωσε νέα εξαγορά εταιρείας (Unison) αντί 26 εκατ. ευρώ, ενώ η Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε την εξαγορά του 75% των μετοχών της εταιρείας Unagi. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο να προχωρήσει στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών μέσα από 35 projects, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Όταν ισχυροί όμιλοι ανακοινώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε τομείς αιχμής ή προτρέπουν για την ανάληψη ρίσκου, τότε δημιουργείται μεγαλύτερη ορατότητα στον ορίζοντα, η οποία θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Περιμένουμε λοιπόν και άλλα deals, έστω και μικρά, αλλά τα... σκληρά θα έρθουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Πρέπει όμως να έχουμε στο νου μας, ότι το κλίμα περνάει μέσα από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή. Ιδίως, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα...
Η οικονομία και το επιχειρείν "διαβάζουν" τις εξελίξεις
Η κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας από τον Μητσοτάκη και η πεισματική... απροθυμία επανάπαυσης στις... δάφνες του 41% αλλά και της μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι η... δουλειά πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε λεπτομέρεια, καθώς τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, όταν οι κάλπες είναι... άδειες.
Στην αγορά έχουν προεξοφλήσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και θεωρούν ότι ο νικητής των εκλογών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του. Από την άλλη πλευρά, ανακατεύεται για τα καλά η τράπουλα στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται "καμένο χαρτί" και το ΠΑΣΟΚ ανερχόμενη δύναμη. Ωστόσο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι πολύ μικρό το διάστημα για να καλυφθεί η διαφορά των 8,5 μονάδων, που χωρίζει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και είναι νωρίς ακόμη μέχρι να φτάσουμε στη δεύτερη κάλπη, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να ενισχύσει οριακά τις δυνάμεις του ή να χάσει ένα μέρος, κυρίως λόγω της απογοήτευσης των ψηφοφόρων του, χιλιάδες εκ των οποίων δεν θα προσέλθουν στη διαδικασία της 25ης Ιουνίου ή όσοι προσέλθουν, θα προτιμήσουν το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, βλέπουν το ΠΑΣΟΚ υψηλότερα και στη συνέχεια, λόγω ραγδαίων εξελίξεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, να αρχίσει να "χτίζει" προφίλ δεύτερου κόμματος και σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, περισσότερο συζητούνται στην αγορά οι εξελίξεις σε σχέση με τα κόμματα που βρέθηκαν μια ανάσα πριν περάσουν το κατώφλι του 3% και ειδικότερα για την "Πλεύση Ελευθερίας" και την... ουρανοκατέβατη "Νίκη". Όσο για το κόμμα του Βαρουφάκη, φαίνεται ότι μάλλον μπορεί θα αποτελέσει έκπληξη η επιστροφή του πάνω από το 3%, εκτός αν υπάρξει την τελευταία στιγμή μια μικρή κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να το προτιμήσει. Όπως προβλέπουν οι δημοσκόποι, η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι το έκτο κόμμα που θα μπει στη νέα Βουλή, ενώ θολό παραμένει το θέμα της εισόδου της "Νίκης", για το οποίο ακούγονται πολλά και ίσως την τελευταία στιγμή, να υπάρξουν διαρροές. Θα δείξει η κάλπη...
Το ιδανικό σενάριο για την οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο θα είναι μια νέα εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ακόμη και με υψηλότερο ποσοστό από το 41%. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και επτακομματική να είναι η Βουλή, η πλειοψηφία σε έδρες θα είναι άνετη, με πέριξ των 160 εδρών. Είναι μια εξαιρετική εκλογική δύναμη που μπορεί να "τρέξει" τις μεταρρυθμίσεις και πολλά ζητήματα που είχαν μείνει στο... συρτάρι. Βέβαια, ο καλύτερος κριτής είναι η κάλπη. Περιττό βεβαίως να πούμε ότι επί καθημερινής βάσεως μεγάλα επιχειρηματικά "τζάκια" βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες πλέον, απαλλαγμένες από τις... απειλές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να νιώθουν πιο άνετες για να δημοσιοποιήσουν τα πλήρη στοιχεία των μετρήσεων, χωρίς να υπάρχουν δικαιολογίες. Η ουσία είναι ότι στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας την επόμενη μέρα...