Τεράστιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο της έκδοσης ανήλθε τελικά στο 0,20%, αισθητά χαμηλότερα από την αρχική κατεύθυνση που είχε δώσει ο ΟΔΔΗΧ στους αναδόχους και προέβλεπε επιτόκιο 0,28%.
Οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale ως Joint Lead Managers είχαν αναλάβει την αναδοχή της έκδοσης του πενταετούς χρεογράφου λήξης το Φεβρουάριο του 2026.
Αυτή είναι η τρίτη επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές για το 2021, καθώς είχαν προηγηθεί δύο μακροπρόθεσμες εκδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Μια έκδοση δεκαετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περί το 0,8%, το χαμηλότερο διαχρονικά για όλες τις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου, και μία έκδοση 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο όπου αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. με επιτόκιο οριακά χαμηλότερο του 2,0%.
Αμφότερες οι εκδόσεις, υπερκαλύφθηκαν από ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, ενώ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των εκδόσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών ήταν μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές.
Η δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές ακόμα και σε χρονικό ορίζοντα 30ετίας αντικατοπτρίζει το βαθμό σημαντικής ανάκαμψης της σχετικής εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει από τα μεγαλύτερα διεθνώς, με κίνδυνο η τρέχουσα οικονομική κρίση να επιδεινώσει σαφώς τη δυναμική του, ωστόσο ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως η μέση διάρκεια αποπληρωμής, βελτιώνουν την προοπτική μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.