Ο φόβος για το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε ύφεση έκανε ξανά την εμφάνισή του στις αγορές σήμερα Τετάρτη, προκαλώντας νέες πιέσεις σε μετοχές, ομόλογα και πετρέλαιο.
Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε πολυετή υψηλά, ενώ ενισχυμένο εμφανίζεται το δολάριο, δικαιολογώντας τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μετά το χθεσινό διάλειμμα -όπως φαίνεται-, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε καθοδική πορεία (με τις μετοχές των τραπεζών στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων), στην οποία επιδίδεται στις επτά από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις.
Περί τις 11:50 o Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξεως του 1,44%, πέφτοντας στις 786,89 μονάδες, μια πτώση που τον απομακρύνει από τις 800 μονάδες, επίπεδο το οποίο χθες στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης το «κρατούσε» και εντέλει το έχασε. Ο τζίρος βρίσκεται στα 8 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 2 εκατ. τεμάχια.
Κατά 1,51% κινείται χαμηλότερα ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και κατά 0,77% της Μεσαίας, ενώ ο δείκτης των τραπεζών διαγράφει σχεδόν 3%.
Με απώλειες της τάξεως του 3,90% η μετοχή της Coca Cola παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα μεταξύ αυτών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ακολουθούν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με πτώση μεταξύ 3,57% και 2,48%.
Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει από χθες τις υψηλές της πτήσεις και ενισχύεται κατά 2,88%, με τις αναφορές για νέο ενδιαφέρον εξαγοράς του πλειοψηφικού της πακέτου να προσφέρει ώθηση.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Αισθητές οι απώλειες που καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 1,40%, με τους κυριότερους κλάδους του στα «κόκκινα». Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της υγείας, ο οποίος σε διεθνές επίπεδο προτιμάται από τους επενδυτές, όπως επισήμανε χθες η Bank of America.
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βρίσκεται στο -1,56%, του Λονδίνου στο -1,45%, αυτό του Παρισιού αποδυναμώνεται κατά 1,18% και κατά 1,44% του Μιλάνου.
Τα ομόλογα
Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αν και νωρίτερα αποκλιμακώθηκαν αισθητά, ωστόσο όπως φάνηκε η αντίδραση ήταν στιγμιαία. Η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας έχει αγγίξει το +5% (4,99%) με άλμα 11 μονάδων βάσεως.
Κατά 7 μονάδες βάσης αυξάνεται η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund φθάνοντας στο 2,29%, με το spread μεταξύ του γερμανικού και ελληνικού τίτλου να έχει ανοίξει στις 270 μονάδες βάσης.
Παρόμοια και η κλιμάκωση (7 μονάδες βάσης) και στους δεκαετείς κρατικούς τίτλους χρέους στην Ευρωζώνη.
Το πετρέλαιο
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για ύφεση αναζωπυρώνουν ανησυχίες για μείωση της ζήτησης.
Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 0,27% ήτοι 0,20 σεντς, στα 84,66 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα αυτή του αργού χάνει 0,29% ή 0,22 σεντς, στα 78,25 δολάρια το βαρέλι. Αντιθέτως σε άνοδο παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nordstream.
Το δολάριο
Σε υψηλό είκοσι ετών κάθεται με άνεση και σήμερα το αμερικανικό δολάριο, καθώς ο δείκτης του έναντι έξι βασικών νομισμάτων ενισχύεται κατά 0,30% φθάνοντας στο 114,50.