Ο πρωθυπουργός διέψευσε τη φημολογία περί επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται το 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη συμμετοχή 39 ελληνικών εισηγμένων.
«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές του δίνει έμφαση στο περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τα τελευταία χρόνια, απευθύνοντας κάλεσμα στους επενδυτές να ενισχύσουν την παρουσία στους στη χώρα μας. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, θα προταχθούν η θετική απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η πρόοδος στη μείωση του χρέους και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο.
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε ένα ειδικό κλειστό «εργαστήριο» (workshop) που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα και πρόσφατα έχει δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη». Χαρακτηριστικό του θετικού κλίματος για την Ελληνική οικονομία είναι το γεγονός πως τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων, από το πρώτο μνημόνιο, ύψους 7,9 δισ. ευρώ. Ενώ μέσα στο 2025, θα καταβληθούν άλλα 5 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042.
Eπίσης, ο Επικεφαλής του Oικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αναλυτές της Morgan Stanley.
Στο επίκεντρο των θεματικών συζητήσεων θα βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες και ο κλάδος της Ενέργειας. Ειδικότερα για τις τράπεζες, κρίσιμα είναι τα ζητήματα που αφορούν τις προοπτικές των εσόδων από τόκους μπαίνοντας σε μία περίοδο χαμηλότερων επιτοκίων, τη μερισματική τους πολιτική και βεβαίως την πορεία των NPLs.
Τέλος, δεν είναι ήσσονος σημασίας το θέμα της ένταξης ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο κλαμπ των αναπτυγμένων αγορών.
Στις συναντήσεις με τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του συνεδρίου (one-to-one & group meetings) θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εξής εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Austriacard, Autohellas, ‘Αβαξ, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Ιντρακάτ, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, lamda Development, Metlen, Motor Oil, Εθνική τράπεζα, Optima Bank, Πειραιώς, ΟΛΠ, Profile, Sarantis, Τιτάν, Trade Estates, Viohalco.