Ούτε βήμα πίσω από τη στρατηγική της διεύρυνσης δεν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις για την προστασία της πολιτικής του κυριαρχίας και για ένα αναγκαίο άνοιγμα στους μετριοπαθείς και σκεπτόμενους ψηφοφόρους.
Γράφει ο Σπύρος Καπράλος
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η μάχη του Κέντρου θα κριθεί όχι με επικοινωνιακά τσιτάτα που θυμίζουν άλλες εποχές, αλλά με ουσιώδεις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα και στους θεσμούς που αγγίζουν κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.
Η μεγάλη "κοινωνική συμμαχία" του 2019 αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του κ. Μητσοτάκη για να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών, λόγω πανδημίας και στην παρούσα φάση εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
Είναι θετικό για την κυβερνητική παράταξη πως επιμένει στην εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου με εθνικό αποτύπωμα που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, απορρίπτοντας διαρρήδην τους ταξικούς αποκλεισμούς και τις ανούσιες διαιρέσεις της κοινωνίας.
Η επίμαχη στρατηγική συνδέεται πέρα από κάθε αμφιβολία με την επίτευξη του δύσκολου ομολογουμένως στόχου της αυτοδυναμίας που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα σε μια κρίσιμη συγκυρία και θα αποτρέψει ανίερες συμμαχίες που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Εκτός της κεντρικής «γραμμής», το δικό τους σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τα "γαλάζια" ψηφοδέλτια και τα οποία θα μπορούν να απευθυνθούν στην κοινωνία με εξωστρέφεια, προσήλωση στο στόχο και στήριξη του αφηγήματος του Πρωθυπουργού που θέλει την πολιτική στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και όχι μοχλό για υψηλούς τόνους και σκληρές αντιπαραθέσεις.
Εν κατακλείδι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα της πόλωσης, αλλά σκοπεύει έχοντας στο πλευρό του την κοινωνική βάση και τους ενεργούς πολίτες να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο, βάζοντας την Ελλάδα σε μία νέα τροχιά κανονικότητας, ευημερίας και προκοπής.