Με την ημερομηνία Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πλησιάζει, τη σκέψη των περισσότερων Ελλήνων ταλανίζει, όχι μόνο η πανδημία και τα δεινά της, αλλά ένα επιπλέον αγκάθι, που απειλεί να πνίξει τη χώρα και να διαταράξει τις ευρωπαϊκές δομές με τις προκλητικές ενέργειες που εξακολουθούν να συμβαίνουν σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο λόγος για την γείτονα χώρα Τουρκία και τη συνεχή παραβατικότητά της.
Του Ν.Παπαποστόλου
Μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα γίνεται επιτακτικότερη παρά ποτέ για την Ελλάδα και την Κύπρο η ανάγκη εύρεσης ισχυρών συμμαχιών, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, που θα ενεργοποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις προς την Τουρκία, καθώς δεν τηρήθηκε από πλευράς της η δέσμευση για άρση των ερευνών του Oruc Reis και των άλλων επιθετικών ενεργειών της. Ζητούμενο η αναστολή χρηματοδότησης της Τουρκίας, η επανεκτίμηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, το πάγωμα των συναλλαγών τουρκικών επιχειρήσεων και τραπεζών με την ΕΕ και η απαγόρευση πώλησης στην Τουρκία ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων.
Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την εν γένει επιθετική συμπεριφορά της είναι - και πρέπει να είναι – μονόδρομος, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καταλήξει να μετατρέπει την επίδειξη πολεμικής ισχύος σε πολιτικό εργαλείο και η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης για δράση να μεταφράζεται από τον ίδιο αν όχι ως έγκριση και υποστήριξη των ενεργειών του, τουλάχιστον ως ανοχή και αυτό μας θυμίζει εποχή Chamberlain.
Είναι βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου, όχι μόνο θα θέσουν αλλά και θα εμείνουν στον καταλογισμό των κυρώσεων με άμεση έναρξή τους, ως απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
Εάν, για άλλη μια φορά, η απόφαση βαίνει προς αναβολή κυρώσεων, θα πρέπει, οι δυο άνδρες να εμείνουν σε οριστική και αμετάκλητη απόφαση, που θα διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια ως προς την καταγραφή της στην αγγλική γλώσσα και θα καταχωριστεί ως καταληκτική αμετάκλητη απόφαση της Συνόδου, ότι με οποιαδήποτε νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας, όπως επανεμφάνιση του Oruc Reis, ή και οποιασδήποτε άλλης επίδειξης στρατιωτικής ισχύος έναντι Ελλάδας και Κύπρου, όπως στο πρόσφατό παρελθόν, το Συμβούλιο θα είναι υποχρεωμένο να συνέλθει εκτάκτως σε Σύνοδο Κορυφής, εντός 72 ωρών, με μόνο θέμα την ανέκκλητη επιβολή των κυρώσεων και την άμεση έναρξη ισχύος των, δίνοντας ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο για μια δυνατή και αλληλέγγυα Ευρώπη.