«Πάγωμα» μέχρι νεωτέρας των επιδόσεων αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται σε ελληνικές προσφυγικές δομές αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται αιτήματα ασύλου και να τα αξιολογεί. Προσώρας, όπως τονίζεται, δεν εκδίδονται αποφάσεις έως ότου παγιωθεί η κατάσταση.
Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής οι ροές είναι μειωμένες.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.
Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.
Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».
Η Ε.Ε. συζητεί για εθελοντικές επιστροφές
Την ίδια ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πιθανότητα εθελοντικών επιστροφών των Σύρων προσφύγων φαίνεται ότι απασχολεί ήδη τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες –την πρώτη που επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία– αρκετά κράτη-μέλη τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης εκπόνησης άμεσα σχεδίων επιστροφών, εθελοντικών αρχικά, για εκείνους τους πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
«Είναι σημαντικό να συζητάμε την εθελοντική επιστροφή των Σύρων», τόνισε ο Αυστριακός αρμόδιος επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ μετά τη συνεδρίαση, ωστόσο παραδέχθηκε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση στη Συρία και η Ε.Ε. να έχει μια «πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα προχωρήσει».
Αρκετά σκληρή «γραμμή» υιοθετεί η χώρα του, η Αυστρία, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ επισήμανε ότι «το να περιμένουμε είναι μια λάθος προσέγγιση». Ζήτησε, εξάλλου, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες απέλασης, ενώ ήδη από τη Δευτέρα είχε δώσει εντολή στο αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσουν άμεσα προγράμματα επαναπατρισμού και απελάσεων. Αλλωστε, η Αυστρία όπως και η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Δανία, και το Βέλγιο έχουν ήδη «παγώσει» τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων Σύρων προσφύγων.