Με αποφασιστικότητα και στόχο να κάνει τα μεγάλα άλματα στον τομέα της οικονομίας μέσα στο 2021 η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει τα πανιά της και βάζει πλώρη για τη νέα κανονικότητα.
Μετά από μία δύσκολη χρονιά με τις αναταράξεις εξαιτίας της πανδημίας να έχουν προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει μπρος ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης και εξωστρέφειας, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για να καταστεί η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός για τους μεγάλους παίκτες της επενδυτικής αγοράς.
Με δυνατό όπλο το πακέτο των 72 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα κοινοτικά ταμεία μετά από μία δύσκολη νίκη που πέτυχε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη και με αυτοπεποίθηση να μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως η μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, και δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου κλπ.
Το κλίμα για την χώρα έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξιοπιστία έχει αποκατασταθεί και η Ελλάδα κινείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένας ισότιμος εταίρος και ένας σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μία ακόμη ισχυρή συμβολική κίνηση λίγο πριν κλείσει το 2020, αποπληρώνοντας ένα σημαντικό μέρος των δανείων του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα «με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ».
Ταυτόχρονα η νέα πρόωρη αποπληρωμή αναμένεται να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.