Ομόφωνα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να είναι υψηλός. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οι μισθοί αυξάνονται με υψηλό ρυθμό και ότι το η άνοδος του κόστους εργασίας θα είναι υψηλή βραχυπρόθεσμα.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις των μισθών θα μετριαστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Γενικότερα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς και ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει στον στόχο στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.
Η κα. Λαγκάρντ επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκτεταμένες συζητήσεις για τους μισθούς, τα κέρδη και την παραγωγικότητα. Διάφορες μετρήσεις για τους μισθούς δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι υψηλές και θα αρχίσουν να υποχωρούν το 2025 και το 2026.
Η ίδια επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να μην υιοθετήσει ένα προκαθορισμένο μονοπάτι για τα επιτόκια και υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή. Όπως ανέφερε, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου μαζί με άλλα διαθέσιμα στοιχεία.
Αναλυτικά όσα είπε:
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι εισερχόμενες πληροφορίες υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμησή μας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ενώ ορισμένοι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες, ο πληθωριστικός αντίκτυπος της υψηλής αύξησης των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη. Η νομισματική πολιτική διατηρεί τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας και το επόμενο έτος.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.
Οικονομική δραστηριότητα
Οι εισερχόμενες πληροφορίες δείχνουν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πιθανότατα με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο. Οι υπηρεσίες εξακολουθούν να ηγούνται της ανάκαμψης, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές αγαθών ήταν αδύναμες. Οι επενδυτικοί δείκτες υποδηλώνουν συγκρατημένη ανάπτυξη το 2024, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας. Όσον αφορά το μέλλον, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από την κατανάλωση, με κινητήρια δύναμη την ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων που προκύπτει από τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τους υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς. Επιπλέον, οι εξαγωγές θα πρέπει να ανακάμψουν παράλληλα με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Τέλος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ασκεί μικρότερη αντίσταση στη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.
Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο, στο 6,4% τον Μάιο, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του ευρώ. Η απασχόληση, η οποία αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, υποστηρίχθηκε από την περαιτέρω αύξηση του εργατικού δυναμικού, το οποίο επεκτάθηκε με τον ίδιο ρυθμό. Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις μειώνουν σταδιακά τις προκηρύξεις θέσεων εργασίας, αλλά από υψηλά επίπεδα.
Οι εθνικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στο να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης και στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα. Η αποτελεσματική, ταχεία και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος «Επόμενη γενιά της ΕΕ», η πρόοδος προς την ένωση των κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, καθώς και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα βοηθήσουν στην προώθηση της καινοτομίας και στην αύξηση των επενδύσεων στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη δήλωση της Ευρωομάδας σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της ζώνης του ευρώ το 2025. Η πλήρης και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους δείκτες χρέους σε σταθερή βάση.
Πληθωρισμός
Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Ιούνιο - δηλαδή κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι τον Μάιο - ενώ οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Τόσο ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών όσο και ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών παρέμειναν αμετάβλητοι τον Ιούνιο, στο 0,7% και 4,1% αντίστοιχα. Ενώ ορισμένες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότερες μετρήσεις είτε παρέμειναν σταθερές είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο.
Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, αντισταθμίζοντας την προηγούμενη περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Οι υψηλότεροι ονομαστικοί μισθοί, παράλληλα με την αδύναμη παραγωγικότητα, έχουν συμβάλει στην αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, αν και επιβραδύνθηκε κάπως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Λόγω του κλιμακωτού χαρακτήρα των μισθολογικών προσαρμογών και της μεγάλης συμβολής των εφάπαξ πληρωμών, η αύξηση του κόστους εργασίας θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένη στο εγγύς μέλλον. Ταυτόχρονα, τα πρόσφατα στοιχεία για τις αμοιβές ανά εργαζόμενο ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες και οι τελευταίοι δείκτες ερευνών σηματοδοτούν ότι η αύξηση των μισθών θα μετριαστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Επιπλέον, τα κέρδη συρρικνώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών επιδράσεων του υψηλότερου μοναδιαίου κόστους εργασίας, και τα στοιχεία των ερευνών υποδηλώνουν ότι τα κέρδη θα συνεχίσουν να περιορίζονται βραχυπρόθεσμα.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, εν μέρει λόγω των επιδράσεων βάσης που σχετίζονται με την ενέργεια. Στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί προς τον στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, των επιπτώσεων της περιοριστικής νομισματικής μας πολιτικής και της εξασθένησης της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του πληθωρισμού. Οι μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, με τις περισσότερες να διαμορφώνονται γύρω στο 2%.
Εκτίμηση κινδύνου
Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη κλίνουν προς τα κάτω. Μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία ή μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών θα επιβάρυνε την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη για το μέλλον και το παγκόσμιο εμπόριο να διαταραχθεί. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες.α Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και η αύξηση της εμπιστοσύνης και των πραγματικών εισοδημάτων σημαίνει ότι οι δαπάνες αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό απορρέουν επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικότερα η εξελισσόμενη κλιματική κρίση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει προς τα κάτω, εάν η νομισματική πολιτική αμβλύνει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα.
Χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες
Η μείωση του βασικού επιτοκίου τον Ιούνιο μεταδόθηκε ομαλά στα επιτόκια της χρηματαγοράς, ενώ οι ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες ήταν κάπως ευμετάβλητες. Το κόστος χρηματοδότησης παραμένει περιοριστικό, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής μας συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω της αλυσίδας μετάδοσης. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε στο 5,1% τον Μάιο, ενώ τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παρέμειναν αμετάβλητα στο 3,8%.
Τα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια παραμένουν αυστηρά. Σύμφωνα με την τελευταία μας έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων, τα πρότυπα για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις αυστηροποιήθηκαν ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα πρότυπα για τα ενυπόθηκα δάνεια υποχώρησαν μέτρια. Η ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια μειώθηκε ελαφρώς, ενώ η ζήτηση των νοικοκυριών για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022.
Συνολικά, η πιστωτική δυναμική παραμένει αδύναμη. Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,3% τον Μάιο, οριακά μόνο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ευρύτερου χρήματος - όπως μετράται από το Μ3 - αυξήθηκε σε 1,6% τον Μάιο, από 1,3% τον Απρίλιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.