Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μείωση του κόστους δανεισμού μετά από 9 μήνες διατήρησής του στα υψηλά επίπεδα του 4%, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, μετά την ανακοίνωση της πρώτης μείωσης επιτοκίων από το 2019.
Η ίδια εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από το 10,4% τον Δεκέμβριο του 2022 έχει υποχωρήσει στο 2,6%. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενη στην αναθεωρημένη προς τα πάνω πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα μείνει πάνω από το 2% και το 2025, ενώ τόνισε ότι η πορεία του αποπληθωρισμού και της νομισματικής χαλάρωσης «θα έχει αναταράξεις».
Συγκεκριμένα, οι πιο πρόσφατες προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τον γενικό πληθωρισμό και τον δομικό πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου. Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Όσον αφορά τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,0% το 2026. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.
Ερωτηθείσα εάν αυτή είναι η αρχή μιας σειράς επιτοκιακών μειώσεων, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι είναι πολύ αβέβαιος ο ρυθμός και ο χρόνος στην πορεία (της νομισματικής χαλάρωσης). Τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα δεδομένα για την οικονομία της Ευρωζώνης. Εξάλλου, αποκάλυψε ότι η απόφαση για μείωση επιτοκίων ήταν ομόφωνη με εξαίρεση έναν κεντρικό τραπεζίτη.
Δεν δεσμευόμαστε για συγκεκριμένα πορεία των επιτοκίων, τόνισε η κ. Lagarde αφού επανέλαβε ότι οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.
Ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό υπάρχουν και εστιάζονται κυρίως στη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των μισθών, αλλά και στο ενδεχόμενο των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην αύξηση των μισθών, που αναμένεται να παρουσιάσει διακυμάνσεις στο επόμενο διάστημα, ενώ επανέλαβε ότι τα 3 βασικά κριτήρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι το outlook του πληθωρισμού, ο δομικός πληθωρισμός και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Τέλος, η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε περιοριστική πολιτική και στην ουσιά -σε πραγματικές τιμές- τα επίπεδα των επιτοκίων τώρα είναι πιο περιοριστικά από ότι ήταν τον Σεπτέμβριο.