Την προσήλωση της ΕΚΤ στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μελλοντικά θα πραγματοποιηθούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της αύξησης των βασικών επιτοκίων για 25 μονάδες βάσης, η Λαγκάρντ επεσήμανε πως αν και μειούμενος, ο ονομαστικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός εμφανίζεται επίμονος, υποστηρίζοντας τη συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής για όσο διάστημα οι πιέσεις εμφανίζονται ισχυρές.
Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο του 2%.
Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει σήμερα τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Η απόφαση, όπως ενημέρωσε η κα Λαγκάρντ, ήταν ομόφωνη.
«Οι σημερινές αυξήσεις επιτοκίων αντανακλούν την αξιολόγησή μας για το outlook του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.
Οι εξελίξεις από την περασμένη συνεδρίαση στηρίζουν την εκτίμησή μας ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο υπόλοιπο της χρονιάς αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε.
Κάποιοι μακροχρόνιοι δείκτες του πληθωρισμού έχουν μειωθεί αλλά συνολικά ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόνισε.
Η κα Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων τις οποίες έχει πραγματοποιήσει ως τώρα η κεντρική τράπεζα μεταδίδονται στην οικονομία, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση της ζήτησης, το οποίο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.
«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα είναι καθορισμένα σε αρκούντως περιοριστικό επίπεδο για όσο χρειαστεί για να επιτευχθεί μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που θα βασίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επίπεδου και της διάρκειας της σύσφιξης», δήλωσε η κα Λαγκάρντ.
Ερωτώμενη αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, θα κάνει παύση ή θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί ανοιχτό μυαλό για κάθε συνεδρίαση και θα λαμβάνει τις αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αποκλείει μια μείωση επιτοκίων, λέγοντας ότι τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ είτε θα αυξήσει τα επιτόκια είτε θα κάνει «παύση».
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει τις αποφάσεις με βάση τα στοιχεία που έχει για το outlook του πληθωρισμού, τη δυναμική του πληθωρισμού και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε, θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τα παραπάνω, έτσι ώστε να «σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά» του πληθωρισμού.
«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».
«Η εξέλιξη από την τελευταία μας συνάντηση επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται στο υπόλοιπο του έτους, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ
Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι καθώς η ενεργειακή κρίση δείχνει να αποκλιμακώνεται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο, για να αποφευχθεί μια άνοδος των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, η οποία θα οδηγούσε σε μια πιο παρατεταμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την τελευταία απόφαση του Eurogroup για τη δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη, η οποία όπως ανέφερε ευθυγραμμίζεται με την παραπάνω εκτίμηση της ΕΚΤ.