Την έκκλησή της προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να σταματήσουν άμεσα, αλλά συντονισμένα, τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό, επανέλαβε για νιοστή φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για την 10η κατά σειρά αυξηση των βασικών επιτοκίων, η πρόεδρος Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις (σ.σ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης) θα πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα σχετικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ακόμη ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να επανασχεδιαστούν, ούτως ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να θυμηθούν ότι ο βασικός στόχος είναι να καταστεί η οικονομία της Ευρωζώνης, συνολικά, πιο παραγωγική και να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
«Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και θα πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την ένωση κεφαλαιαγοράς» επανέλαβε η πρόεδρος Λαγκάρντ.
Η προεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε μεν να απαντήσει κατηγορηματικά για την πιθανότητα μιας μελλοντικής, 11ης κατα σειρά, αύξησης των βασικών επιτοκίων ωστόσο υπογράμμισε ότι με βάση την τρέχουσα εκτίμηση του ΔΣ της ΕΚΤ, τα επιτόκια έχουν φτάσει σε επίπεδα τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Εξάλλου επανέλαβε και την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση», καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα νέα δεδομένα, τα οποία προφανώς δεν μπορεί να προβλέψει.
Θέλησε έτσι να καταστήσει σαφές ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το εάν έχουμε φτάσει στην κορύφωσή τους ή θα χρειαστεί νέα αύξηση στις επόμενες συνεδριάσεις, εξαρτάται από τα στοιχεία και τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού και ως εκ τούτου τίποτα δεν είναι βέβαιο επί του παρόντος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την πιθανότητα και 11ης συνεχούς αύξησης των επιτοκίων δηλαδή, εάν η πόρτα «είναι ανοιχτή ή εάν έχει κλείσει», η πρόεδρος Λαγκάρντ απάντησε με χρησμό, επικαλούμενη το θέατρο, όπου η κουίντα μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει ανάλογα με τις απαιτήσεις.
«Θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα, τα πιο υψηλά, για αρκετά μεγάλη διάρκεια. Άρα υπάρχει το στοιχείο του χρόνου που εμφανίζεται θα έχει ουσιαστική συμβολή στον πληθωρισμο. Ωστόσο οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα οριστεί σε ένα τέτοιο επίπεδο, για όσο διάστημα χρειαστεί».