To Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια στηριζόμενο στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη αλλά υπήρξε «κάποια συζήτηση» για μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.
Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε σταθερή τροχιά, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δ.Σ.
Το οικονομικό προσωπικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026, σημείωσε η Λαγκάρντ.
H Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι η ΕΚΤ δεν είναι ακόμα σε θέση να κηρύξει τη νίκη επί του πληθωρισμού.
Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αρχίζει να χάνει τη δυναμική της. Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνεται και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνεται, ανέφερε. Όπως σημείωσε, οι επιχειρήσεις είναι συγκρατημένες στην πραγματοποίηση επενδύσεων και οι εξαγωγές είναι αδύναμες. Η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική αλλά δημιουργούνται λιγότερες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.
Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη είναι πιο αργή από ότι αναμενόταν και προειδοποίησε ότι η πρόκληση εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη. Σημείωσε επίσης ότι ο προστατευτισμός είναι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο πληθωριστικός.
Στο πλαίσιο αυτό, η Λαγκάρντ ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Η ίδια επανέλαβε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να εφαρμοστούν πολιτικές που προτείνει ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεση του για την ανταγωνιστικότητα.
Ερωτώμενη αν η αφαίρεση από το ανακοινωθέν της ΕΚΤ της φράσης ότι τα «επιτόκια θα παραμείνουν σε αρκούντως περιοριστικά επίπεδα» σημαίνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ απάντησε ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. δεν είναι προκαθορισμένες και λαμβάνονται με βάση τα οικονομικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε κάθε συνεδρίαση.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Λαγκάρντ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι επιτελείς εκτιμούν ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,4% το 2024, στο 2,1% το 2025, στο 1,9% το 2026 και στο 2,1% το 2027, όταν τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν μέσο όρο 2,9% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027.
Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε σταθερή βάση γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ο εγχώριος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει υψηλός, κυρίως επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται με σημαντική καθυστέρηση στην προηγούμενη αύξηση του πληθωρισμού.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης χαλαρώνουν, καθώς οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων μας καθιστούν σταδιακά λιγότερο ακριβό τον νέο δανεισμό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όμως εξακολουθούν να είναι σφιχτές, επειδή η νομισματική μας πολιτική παραμένει περιοριστική και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται στο ανεξόφλητο απόθεμα πιστώσεων.
Το προσωπικό αναμένει τώρα βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη από ό,τι στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Αν και η ανάπτυξη επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι δείκτες της έρευνας υποδηλώνουν ότι επιβραδύνθηκε το τρέχον τρίμηνο. Οι επιτελείς βλέπουν την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 0,7% το 2024, 1,1% το 2025, 1,4% το 2026 και 1,3% το 2027. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων - που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο - και στις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις επενδύσεις. Με την πάροδο του χρόνου, οι σταδιακά εξασθενημένες επιδράσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.
Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί διατηρήσιμα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
Οικονομική δραστηριότητα
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία εν μέρει αντανακλά έκτακτους παράγοντες που τόνωσαν τον τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και από τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν αποθέματα. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι χάνει τη δυναμική της. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση εξακολουθεί να συρρικνώνεται και η ανάπτυξη των υπηρεσιών επιβραδύνεται. Οι επιχειρήσεις συγκρατούν τις επενδυτικές τους δαπάνες λόγω της αδύναμης ζήτησης και των εξαιρετικά αβέβαιων προοπτικών. Οι εξαγωγές είναι επίσης αδύναμες, με ορισμένους ευρωπαϊκούς κλάδους να δυσκολεύονται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, και πάλι περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό του 6,3% τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για εργασία συνεχίζει να εξασθενεί. Το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε στο 2,5% το τρίτο τρίμηνο, 0,8 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ανώτατο επίπεδό του, και οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι θα δημιουργηθούν λιγότερες θέσεις εργασίας το τρέχον τρίμηνο.
Η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η αύξηση των πραγματικών μισθών θα ενισχύσει τις δαπάνες των νοικοκυριών. Οι πιο προσιτές πιστώσεις αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπορικές εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν, οι εξαγωγές θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα αυξάνεται.
Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική. Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί ταχεία συνέχεια, με συγκεκριμένες και φιλόδοξες διαρθρωτικές πολιτικές, στις προτάσεις του Mario Draghi για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και στις προτάσεις του Enrico Letta για την ενδυνάμωση της ενιαίας αγοράς. Χαιρετίζουμε την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μεσοπρόθεσμων σχεδίων των κυβερνήσεων για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην πλήρη και χωρίς καθυστέρηση υλοποίηση των δεσμεύσεών τους βάσει αυτού του πλαισίου. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των λόγων χρέους σε διαρκή βάση, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Πληθωρισμός
Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,3% τον Νοέμβριο σύμφωνα με την πρόωρη εκτίμηση της Eurostat, από 2,0% τον Οκτώβριο. Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και αντανακλούσε κυρίως μια ανοδική επίδραση βάσης που σχετίζεται με την ενέργεια. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων υποχώρησε στο 2,8% και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στο 3,9%. Ο πληθωρισμός αγαθών αυξήθηκε στο 0,7%.
Ο εγχώριος πληθωρισμός, ο οποίος παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, υποχώρησε και πάλι κάπως τον Οκτώβριο. Όμως, στο 4,2%, παραμένει υψηλός. Αυτό αντανακλά τις ισχυρές μισθολογικές πιέσεις και το γεγονός ότι ορισμένες τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούν να προσαρμόζονται με καθυστέρηση στην προηγούμενη αύξηση του πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, ο υποκείμενος πληθωρισμός εξελίσσεται συνολικά σύμφωνα με μια διαρκή επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο.
Η αύξηση των αποδοχών ανά μισθωτό μετριάστηκε στο 4,4% το τρίτο τρίμηνο από 4,7% το δεύτερο τρίμηνο. Εν μέσω σταθερής παραγωγικότητας, αυτό συνέβαλε στην επιβράδυνση της αύξησης του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Οι επιτελείς αναμένουν ότι το κόστος εργασίας θα αυξηθεί πιο αργά κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης αύξησης των μισθών και της υψηλότερης αύξησης της παραγωγικότητας. Επιπλέον, τα κέρδη θα συνεχίσουν να αντισταθμίζουν εν μέρει τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους εργασίας στις τιμές, ιδίως βραχυπρόθεσμα.
Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω από το τρέχον επίπεδό του βραχυπρόθεσμα, καθώς οι προηγούμενες απότομες μειώσεις των τιμών της ενέργειας συνεχίζουν να πέφτουν από τους ετήσιους ρυθμούς. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκατασταθεί σταθερά γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.Η χαλάρωση των πιέσεων στο κόστος εργασίας και ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής στις τιμές καταναλωτή θα πρέπει να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία.Οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό βρίσκονται γύρω στο 2% και οι δείκτες μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά έχουν μειωθεί μετρήσιμα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.
Εκτίμηση κινδύνου
Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν προς τα κάτω. Ο κίνδυνος μεγαλύτερων τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ μέσω της εξασθένησης των εξαγωγών και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η μείωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να εμποδίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις να ανακάμψουν όσο γρήγορα αναμενόταν. Αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν οι ευκολότερες συνθήκες χρηματοδότησης και η πτώση του πληθωρισμού επιτρέψουν στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις να ανακάμψουν ταχύτερα.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό απορρέουν επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικότερα η εξελισσόμενη κλιματική κρίση θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από το αναμενόμενο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει προς τα κάτω εάν η χαμηλή εμπιστοσύνη και οι ανησυχίες για τα γεωπολιτικά γεγονότα εμποδίσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις να ανακάμψουν όσο γρήγορα αναμενόταν, εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα. Μεγαλύτερες τριβές στο παγκόσμιο εμπόριο θα καθιστούσαν τη ζώνη του ευρώ
Χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες
Τα επιτόκια της αγοράς στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν περαιτέρω από τη συνεδρίασή μας του Οκτωβρίου, αντανακλώντας την αντιληπτή επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Αν και οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές, οι μειώσεις των επιτοκίων μας καθιστούν σταδιακά λιγότερο δαπανηρό το δανεισμό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν 4,7% τον Οκτώβριο, περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το ανώτατο επίπεδό του ένα χρόνο νωρίτερα. Το κόστος έκδοσης χρέους με βάση την αγορά έχει μειωθεί κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από το ανώτατο επίπεδό του. Το μέσο επιτόκιο των νέων ενυπόθηκων δανείων, στο 3,6% τον Οκτώβριο, είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι στο υψηλότερο σημείο του το 2023, παρόλο που το μέσο επιτόκιο του ανεξόφλητου αποθέματος ενυπόθηκων δανείων εξακολουθεί να αυξάνεται.
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις ανέκαμψε σταδιακά από τα χαμηλά επίπεδα και αυξήθηκε κατά 1,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι χρεωστικοί τίτλοι που εκδίδουν οι επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, δηλαδή παρόμοια με την αύξηση των προηγούμενων μηνών. Ο ενυπόθηκος δανεισμός συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 0,8%.
Σύμφωνα με τη στρατηγική μας για τη νομισματική πολιτική, το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολόγησε διεξοδικά τους δεσμούς μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ παραμένουν ανθεκτικές και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια άγχους στις χρηματοπιστωτικές αγορές.Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν ωστόσο αυξημένοι. Η μακροπροληπτική πολιτική παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της συσσώρευσης χρηματοοικονομικών τρωτών σημείων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και διατηρώντας τον μακροπροληπτικό χώρο.
Συμπέρασμα
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνουμε τη στάση της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί διατηρήσιμα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα ακολουθείται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σταθερά στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.