Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη οδεύει προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%, αλλά η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.
«Ο στόχος είναι ορατός, αλλά δεν πρόκειται να σας πω ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», δήλωσε σε συνέντευξή της στη Le Monde που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, απλώς και μόνο λόγω των επιδράσεων της βάσης».
Εμμένοντας στην πάγια γραμμή της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το μέγεθος και η σειρά των μειώσεων των επιτοκίων θα καθοριστούν από τα οικονομικά δεδομένα των επόμενων εβδομάδων και μηνών».
Τα σχόλια έρχονται εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία πιθανότατα θα δείξουν επιτάχυνση τον Οκτώβριο λόγω του ευμετάβλητου ενεργειακού κόστους. Η αύξηση των τιμών στη Γερμανία ήταν ήδη ισχυρότερη του αναμενόμενου την Τετάρτη και ενδέχεται να συνεχίσει να επιταχύνεται στο υπόλοιπο του έτους, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν πρόσφατα τις αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης, αν και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν ότι η ανάπτυξη, στο 0,4%, ήταν ταχύτερη από την προβλεπόμενη. Αυτό συνέβαλε στο να περιορίσουν οι traders τα στοιχήματα για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, η οποία, όπως δήλωσαν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα πρέπει να μπει στο τραπέζι για να αποφευχθεί η καθυστέρηση.
Άλλοι όμως έχουν αντιταχθεί στην ιδέα αυτή. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια σταδιακή προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων παραμένει κατάλληλη, ενώ ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακιμ Νάγκελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να βιαστεί για περαιτέρω βήματα.
«Θέλω να δω τον στόχο του 2% να επιτυγχάνεται με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό σοκ, αυτό θα γίνει κάποια στιγμή το 2025».
Επανέλαβε επίσης την προσδοκία της ΕΚΤ για μια ανάκαμψη με γνώμονα την κατανάλωση, λέγοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι -και η οικονομική ιστορία μας δείχνει- ότι το πρόσθετο διαθέσιμο εισόδημα θα διατεθεί τελικά στην κατανάλωση».
«Με βάση τις πληροφορίες και την ανάλυση που διαθέτουμε σήμερα, δεν αναμένουμε ύφεση το 2024, το 2025 ή το 2026», είπε.