Σήμα για περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος χρήματος κατά 50 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της (ποσοτική σύσφιγξη – QT) από τον Μάρτιο.
Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δ.σ., τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και σε σταθερό ρυθμό ώστε να πέσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, όπως άλλωστε δείχνουν και οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις τιμές καταναλωτή (σύμφωνα με τις οποίες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μείνει πάνω από το 2% έως το 2025).
Μιλώντας για το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων που θα κάνει η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, η κ. Λαγκάρντ με τις δηλώσεις της «φωτογράφισε» νέες αυξήσεις ύψους 50 μονάδων βάσης.
«Είναι προφανές πως πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις 50 μ.β. για μια χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η σημαντική και σταθερή αύξηση, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα πρέπει να συμβαδίζουν» τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
«Έχουμε περισσότερο δρόμο να καλύψουμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων και για περισσότερο χρόνο» συμπλήρωσε.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ακόμα πως «η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί ανώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών» στην πολιτική των επιτοκίων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπήρχαν διαφωνίες με τη σημερινή αύξηση των 50 μονάδων βάσης, η επικεφαλής της τράπεζας είπε «υπήρχε γενική ομοφωνία. Δεν συμφώνησαν όλοι στην τακτική, αλλά υπάρχει γενική ομοφωνία πως πρέπει να δείξουμε επιμονή. Σε όρους κατεύθυνσης, υπήρχε πλήρης συμφωνία».
Η Λαγκάρντ διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει, εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ μιλούν για ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 3,4% το 2022, κατά 0,5% το 2023, κατά 1,9% το 2024 και κατά 1,8% το 2025.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για χαμηλότερη ανάπτυξη, ειδικά βραχυπρόθεσμα, αλλά και για υψηλότερο πληθωρισμό. Άλλωστε, διαπίστωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρές σε όλους τους κλάδους, καθώς οι επιπτώσεις της ακριβής ενέργειας έχουν εξαπλωθεί στο σύνολο της οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έναντι των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και σχεδιασμένα ώστε να ενθαρρύνουν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, πρόσθεσε. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επεσήμανε η Λαγκάρντ.
«Τα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή στήριξη θα αυξήσουν τον πληθωρισμό μόλις ολοκληρωθούν».
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αυξανόμενοι μισθοί αποκαθιστούν μέρος της χαμένης αγοραστικής δύναμης, στηρίζοντας την κατανάλωση. Όμως καθώς η οικονομία εξασθενεί, η δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα.
Προς τα πάνω ο πληθωρισμός
Μιλώντας για τον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ αναθεώρηση σημαντικά τις προβλέψεις της για την πορεία του.
Ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025.
Ο δομικός πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, αναμένεται, βάσει των προβολών, να διαμορφωθεί σε 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί σε 4,2% το 2023 και στη συνέχεια να υποχωρήσει σε 2,8% το 2024 και 2,4% το 2025.
Για το APP
Μιλώντας για τη μείωση του χαρτοφυλακίου του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (του APP) με ρυθμό τα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αυτό το νούμερο «είναι περίπου το μισό των εξοφλήσεων [από τους τίτλους] για την εν λόγω περίοδο».
«Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι είναι ένας κατάλληλος αριθμός για την ομαλοποίηση του ισολογισμού μας». συμπλήρωσε. Ακόμα, είπε πως τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι λεπτομερείες ανακοινώσεις για τη μείωση του APP.