Η στάση της ΕΚΤ απέναντι στον πληθωρισμό δεν μπορεί να μαλακώσει όσο η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί αβεβαιότητα, είπε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Christine Lagarde. «Είναι μια καθημερινή πρόκληση. Βρισκόμαστε σχεδόν εκεί που θα έπρεπε, αλλά πρέπει να παραμείνουμε εκεί, γι’ αυτό λέω ότι πρόκειται για συνεχή μάχη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο.
Οι αξιωματούχοι έχουν μειώσει τα επιτόκια δανεισμού έξι φορές κατά 0,25% από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τώρα δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στην επόμενη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στις 17 Απριλίου, εν μέρει διότι ο Donald Trump αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή ανταποδοτικών δασμών στις 2 Απριλίου.
«Είμαστε όλοι απολύτως αποφασισμένοι να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο» του 2% στον πληθωρισμό, είπε η Lagarde. «Αναφορικά με το μονοπάτι για να φτάσουμε εκεί, κάποιοι θέλουν να καλπάσουμε, να πάμε πολύ γρήγορα. Αλλοι λένε να κάνουμε ένα μικρό βήμα, να περιμένουμε να δούμε ποια είναι τα εμπόδια», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται πως η Lagarde μίλησε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαρτίου. Οι αναλυτές προβλέπουν οριακή βελτίωση και προβάλλουν επιχειρήματα και υπέρ και εναντίον μίας νέας μείωσης των επιτοκίων.
«Αναλύω τα δεδομένα όσο προχωράμε, ας μην έχουμε προσδοκίες, ας μην κάνουμε προβλέψεις για το τι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα. Αλλά ας καταγράψουμε όλα τα στοιχεία και ας κάνουμε μία σοβαρή ανάλυση σχετικά με την προοπτική της σταθερότητας των τιμών, η οποία παραμένει πυξίδα», τόνισε η Lagarde.
Σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική του Trump, η Lagarde επανέλαβε ότι τα μέτρα του θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας ότι «όλοι χάνουν σε έναν εμπορικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».
«Δυστυχώς, κινούμαστε σε ένα πλήθος αβεβαιοτήτων και όταν ο κ. Trump αποφασίσει ξαφνικά να ανεβάσει τους δασμούς κατά 25% στον κλάδο των αυτοκινήτων ή αποφασίσει να ανταποδώσει, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις 2 Απριλίου, σίγουρα οδηγεί σε αλλαγές», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ευκαιρίες για την Ευρώπη. «Σήμερα είμαστε δύο ημέρες μακριά από μία βαθιά αλλαγή στη γεωπολιτική και την γεωοικονομία, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Για την Ευρώπη μας και τη Γαλλία φυσικά, το βλέπω αυτό ως την έναρξη ενός βήματος προς την ανεξαρτησία».
«Βρισκόμαστε σε μία υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη, στην οποία μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα προς την ανεξαρτησία, σε ό,τι αφορά την άμυνα -το οποίο δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, επομένως δεν θα μιλήσω για αυτό, την ενέργεια και τα οικονομικά, το οποίο είναι πολύ περισσότερο δικό μου θέμα- οφείλουμε οπωσδήποτε να πάρουμε τα ηνία τώρα», σημείωσε.