Σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσουν τους υψηλούς δείκτες δημοσίου χρέους και παράλληλα να λάβουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αυξάνοντας τα τρία βασικά επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να παρέχουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα δείχνουν ότι έχουν δεσμευτεί να μειώσουν σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους. Οι διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να αυξήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ικανότητα προσφοράς της ζώνης του ευρώ και να τονώσουν την ανθεκτικότητά της, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των μεσοπρόθεσμων πιέσεων στις τιμές»
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η ταχεία εφαρμογή των σχεδίων για τις επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτούς τους στόχους, καθώς ο πληθωρισμός άγγιξε το 9,9% τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας περαιτέρω αυξήσεις σε όλες τις συνιστώσες του πληθωρισμού, ενώ η υποτίμηση του ευρώ συνέβαλε στη συσσώρευση πληθωριστικών πιέσεων. «Οι πιέσεις στις τιμές είναι εμφανείς σε όλο και περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, ενώ μια αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετο εμπόδιο στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Πρώτον η τροποποίηση του TLTRO III στις μέρες της πανδημίας, έγινε προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες να πράξουν το αντίθετο από αυτό που κανονικά θα έκαναν. Ήτοι τον περιορισμό του δανεισμού. «Θέλαμε να υποστηρίξουμε τον δανεισμό και επομένως να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες προσφέροντάς τους όρους που ήταν πολύ ελκυστικοί. Ωστόσο μας εξέπληξε τελείως η άνευ προηγουμένου άνοδος του πληθωρισμού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ. Ο δεύτερος λόγος ήταν να μειωθεί το μέγεθος του συνολικού ισολογισμού του Ευρωσυστήματος και ο τρίτος να αυξηθεί το σύνολο των εξασφαλίσεων που θα είναι διαθέσιμες στο μέλλον.
«Αυτό που κάνουμε είναι να προσβλέπουμε για την εποχή μετά την 23η Νοεμβρίου, συνεπώς δίνουμε χρόνο σε όλους να προσαρμοστούν και να προετοιμαστούν», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.