Στο δυσμενές σενάριο λόγω Ουκρανίας η ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει έως και 2,3% το 2022, δήλωσε επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή στον Φιλελεύθερο Κύπρου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.
Πιο αναλυτικά, ερωτηθείσα αρχικά για το εάν η αντίδραση της Ευρώπης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αρκετά σθεναρή η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη της "για τη συνεχιζόμενη απώλεια τόσο πολλών ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία".
"Με τις αποφάσεις που έλαβαν, οι κυβερνήσεις της ΕΕ καταδεικνύουν σαφώς την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν σε αυτήν την αποτρόπαια επίθεση καθώς και την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό. Είναι κρίσιμο οι κυρώσεις να εφαρμοστούν αποτελεσματικά" είπε και πρόσθεσε ότι "η ΕΚΤ κάνει ό,τι χρειάζεται από την πλευρά της. Αν και δεν εμπίπτει στην εντολή μας να αξιολογούμε και να επιβάλλουμε τη συμμόρφωση των τραπεζών με τις διάφορες κυρώσεις, συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα πρέπει να εφαρμόσουν τις κυρώσεις".
Συνεχίζοντας, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι "ο πόλεμος αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και ιδίως στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της εγγύτητας της Ευρώπης με τη Ρωσία και της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης και να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τα πάνω βραχυπρόθεσμα μέσω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, των επιπτώσεων στην εμπιστοσύνη και της διατάραξης του διεθνούς εμπορίου. Φυσικά, ο συνολικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος".
Όπως υπογράμμισε όμως, "το βασικό σενάριο των προβολών μας, που περιλαμβάνει αρχική αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου, δεν προβλέπει ύφεση, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας της ευρωζώνης είναι ισχυρή και η πανδημία υποχωρεί".
Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, "η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% φέτος και 2,8% το 2023". Η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε ωστόσο ότι "δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας, οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν εκπονήσει δύο εναλλακτικά σενάρια: ένα δυσμενές και ένα ακραίο. Στο δυσμενές σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να υποχωρήσει και να φθάσει έως και 2,3% το 2022", επισημαίνοντας όμως πως οι εκτιμήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Αναφορικά με τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι "μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Το προϊόν της ευρωζώνης επέστρεψε στο προ της κρίσης επίπεδό του, η ανάπτυξη συνεχίζεται και η αγορά εργασίας διατηρείται ισχυρή".
Η ίδια εξήγησε ότι "βραχυπρόθεσμα, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, οι οποίοι έχουν ενταθεί προσφάτως λόγω των διαταράξεων που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως".
Ερωτηθείσα για την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας και την άσκηση πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και κατά πόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα μεταθέσουν τις αποφάσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι "όπως γνωρίζετε, οι αποφάσεις μας και η πορεία προς την εξομάλυνση της πολιτικής βασίζονται εξολοκλήρου στα διαθέσιμα στοιχεία. Οι ενδείξεις που παρέχουμε για τη μελλοντική εξέλιξη των επιτοκίων είναι πολύ σαφείς όσον αφορά τις συνθήκες που πρέπει να διαπιστώσουμε προτού εξετάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων".
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι "εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις υπάρχουσες αβεβαιότητες. Η προσαρμογή και διαμόρφωση των πολιτικών μας θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα στοιχεία που λαμβάνουμε και να αντανακλά τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των προοπτικών που διενεργούμε. Θα προχωρήσουμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να εκπληρώσουμε την εντολή για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".
Σε ερώτηση για το πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος να υλοποιηθεί το ακραίο σενάριο της ΕΚΤ για ρυθμό πληθωρισμού 7,1% το 2022, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι "αυτό το σενάριο δεν αποτελεί το βασικό σενάριο των προβολών των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ".
Αντίθετα, όπως είπε, "σύμφωνα με όλα τα σενάρια της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει και να διαμορφωθεί σε επίπεδα γύρω από τον στόχο μας του 2% το 2024.
Για το πρόβλημα των πολύ υψηλών τιμών της ενέργειας ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η επικεφαλής της Τράπεζας σημείωσε ότι"είναι κυρίως αποτέλεσμα γεωπολιτικών εντάσεων, και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος τέτοιων εντάσεων".
"Προσπαθούμε να λάβουμε υπόψη την υψηλή αβεβαιότητα που απορρέει από την τρέχουσα κατάσταση και γι’ αυτόν τον λόγο στις πιο πρόσφατες προβολές μας συμπεριλάβαμε και τα πιο αρνητικά σενάρια. Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε τις τιμές της ενέργειας ήταν οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, κάτι που επίσης δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί", πρόσθεσε.
Τέλος, επισήμανε ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εργάζονται σκληρά για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, αλλά αυτό είναι κάτι χρονοβόρο. "Το 22% των εισαγωγών ενέργειας της ευρωζώνης προέρχονται από τη Ρωσία. Αυτές οι εισαγωγές δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Η ευρωζώνης εξαρτάται επίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό από άλλες ρωσικές πρώτες ύλες, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το βανάδιο. Η οικονομική εξάρτηση από εχθρικούς παράγοντες πράγματι αποτελεί ευπάθεια", είπε κ. Λαγκάρντ.