Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της γνωστής εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών Lego, πέρασαν μια από τις πιο άσχημες μέρες της ζωής τους, όταν η εταιρεία υπέστη πολύ σημαντικές απώλειες σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της.
Η Kirkbi, η εταιρεία που επιβλέπει περίπου 16 δισεκ. δολάρια για λογαριασμό της οικογένειας Κερκ Κρίστιανσεν, η οποία είναι ιδιοκτήτης της Lego, είδε την αποτίμηση των συμμετοχών της να υποχωρεί κατά περίπου 150 εκατ. δολάρια την Τετάρτη. Η υπόθεση ξεκίνησε από τη μείωση των προβλέψεων κέρδους για την εταιρεία ISS ΑΕ που εδρεύει στη Δανία, με αντικείμενο τα facilities σε εργασιακούς χώρους. Αυτό υπολογίζεται ότι σημαίνει μείωση της αγοραίας αξίας της κατά περίπου 20%. Το πρόβλημα αντανακλάται στη Lego, καθώς η εταιρεία αυτή εμφανίζεται να κατέχει το 15% της ISS, αναφέρει το newmoney.
Η Kirkbi δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση.
Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της Lego έχουν παραμείνει πιστοί στην απόφασή τους να επενδύσουν στην ISS, παρά το χαμηλό ενδιαφέρον για την εταιρεία, που σήμερα δεν ξεπερνά το 7,5% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Η κερδοσκοπία των hedge funds εναντίον της ISS συνέπεσε με τη στρατηγική μετατόπιση της εταιρείας, η οποία -σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τζεφ Γκράβενχορστ- αποσκοπεί στην προσέλκυση μεγαλύτερων πελατών από αυτούς που έχει σήμερα. Την Τετάρτη, δήλωσε ότι η στρατηγική του εξακολουθεί να έχει νόημα, αλλά αναγνώρισε ότι ήταν «πολύ φιλόδοξος» στην προσέγγισή του.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο Γκράβενχορστ δήλωσε ότι «λυπάται πολύ» για αυτή την πρόβλεψη κέρδους. Ωστόσο, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι «το 2020 θα είναι καλό».
Ο πρόεδρος της ISS Τσαρλς Άλλεν, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η στρατηγική της εταιρείας «είναι η σωστή», σύμφωνα με μια ηλεκτρονική απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις που υπεβλήθησαν. Πάντως αναγνώρισε ότι η διοίκηση πρέπει να «διοικήσει καλύτερα και γρηγορότερα».
«Αντιμετωπίσαμε κάποια εμπόδια βραχυπρόθεσμα, αλλά όπως προκύπτει από τις προοπτικές, σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στα κανονικά επίπεδα περιθωρίων κέρδους, περίπου στο 5%, μέσα στο 2020″, δήλωσε ο Άλλεν. «Προχωρώντας, εστιάζουμε στην ανάπτυξη, ώστε τα περιθώρια κέρδους και η ρευστότητα να αποδώσουν το 2020 και να βελτιωθούν περαιτέρω μεσοπρόθεσμα».
Ο Γκράβενχορστ αναγνώρισε επίσης ότι η τελευταία υποβάθμιση, η δεύτερη από τον Αύγουστο, θέτει ερωτήματα σχετικά με την ιδιότητά του ως CEO.
«Δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να δεις ότι υπάρχει πίεση», είπε.