Η τεχνητή νοημοσύνη ανατρέπει τις παγκόσμιες βιομηχανίες και τον τρόπο που εργαζόμαστε, δημιουργώντας νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Καθώς αλλάζει τα δεδομένα στην παραγωγή και τις υπηρεσίες, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας οικονομίας, βασισμένης στην καινοτομία, την τεχνολογία και τις ψηφιακές δεξιότητες, σύμφωνα με το CNBC.
Αν και η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1900, η τεχνολογία εξελίχθηκε με γοργούς ρυθμούς και έγινε μεγάλο θέμα συζήτησης μετά την κυκλοφορία του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI, τον Νοέμβριο του 2022.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια ακόμη εφεύρεση», δήλωσε ο Ανίς Ραμάν, επικεφαλής υπεύθυνος οικονομικών ευκαιριών στο LinkedIn. «Είναι ένα «σημείο καμπής», που μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε όχι μόνο τι είναι η εργασία, αλλά και πώς οι ρόλοι μας στην εργασία εξελίσσονται».
«Όπως έγινε και με την Βιομηχανική Επανάσταση, έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη μας ωθεί σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Ραμάν.
«Για αιώνες, η εργασία αφορούσε τις σωματικές μας ικανότητες στα αγροκτήματα και ύστερα στα εργοστάσια», δήλωσε ο Ραμάν. «Όμως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η εργασία αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις διανοητικές μας ικανότητες».
«Τώρα η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί μια νέα συζήτηση: Αν η αυτοματοποίηση αναλάβει περισσότερες φυσικές εργασίες και η τεχνητή νοημοσύνη περισσότερες διανοητικές, οι άνθρωποι θα ορίζονται από τις κοινωνικές τους ικανότητες», δήλωσε ο Ραμάν.
«Σε αυτή τη νέα εποχή, η ανθρώπινη καινοτομία και οι μοναδικά ανθρώπινες ικανότητές μας, όπως η κοινωνική και η συναισθηματική νοημοσύνη θα είναι το κλειδί», πρόσθεσε.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να εκδημοκρατίσει την καινοτομία με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Ραμάν.
«Παραδοσιακά, τα συστήματα εργασίας ευνοούσαν εκείνους με το κατάλληλο κοινωνικό υπόβαθρο και τις σωστές διασυνδέσεις, αντί για τις πραγματικές τους ικανότητες. Πολύ λίγοι άνθρωποι στην ιστορία είχαν τα απαραίτητα προσόντα και τις κατάλληλες επαφές για να αποκτήσουν το κεφάλαιο που απαιτείται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πραγματικές εφευρέσεις», ανέφερε.
Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από φορολογικά και σχολικά αρχεία περισσότερων από ένα εκατομμύριο κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, ανέδειξε ότι τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με υψηλό εισόδημα (στο ανώτερο 1% της κατανομής) είχαν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε εφευρέτες, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι γονείς ανήκουν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
«Ο τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο είναι στο να βοηθήσει ανθρώπους που διαθέτουν σπουδαίες ιδέες και εφευρέσεις, να τις πραγματοποιήσουν τελικά», δήλωσε ο Ραμάν.
«Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί όταν ένας επιχειρηματίας στη Βραζιλία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το πρωτότυπο μιας τεχνολογικής λύσης για προβλήματα του περιβάλλοντος, χωρίς να απαιτείται μια πλήρης ομάδα μηχανικών. Ή όταν ένας δάσκαλος στην αγροτική Ινδία μπορεί να αναπτύξει και να υλοποιήσει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα χωρίς να χρειάζεται να γράψει κώδικα», πρόσθεσε.
Πέρα από την καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει και την αγορά εργασίας.
«Οι θέσεις εργασίας αλλάζουν τόσο γρήγορα που τα σήματα γενεαλογίας στα οποία βασιζόμασταν επί μακρόν, όπως το πού πήγες σχολείο ή για ποια μεγάλη εταιρεία δούλεψες στο παρελθόν, δεν είναι πλέον χρήσιμοι δείκτες πρόβλεψης της μελλοντικής επιτυχίας», πρόσθεσε ο Ραμάν.
Αντίθετα, οι δεξιότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ σε αυτή τη νέα εποχή της εργασίας.
«Παραδοσιακά, οι ικανότητες που σχετίζονται με τεχνικές γνώσεις και εξειδίκευση θεωρούνταν οι πιο σημαντικές, ενώ οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες θεωρούνταν λιγότερο χρήσιμες. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι ανθρώπινες ικανότητες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν από την τεχνολογία, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η επικοινωνία, αποκτούν πλέον εξαιρετικά μεγάλη σημασία στον επαγγελματικό κόσμο», πρόσθεσε ο Ραμάν.
«Κερδισμένοι από αυτή τη νέα εποχή της εργασίας θα είναι εκείνοι που θα μάθουν να προσαρμόζονται – αλλιώς θα μείνουν πίσω», δήλωσε ο Ραμάν.
Σύμφωνα με στοιχεία από το LinkedIn, σχεδόν το 90% των στελεχών υψηλού επιπέδου δηλώνουν ότι η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί προτεραιότητα για το 2025, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 94% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε να αξιοποιούμε τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και να ενισχύσουμε τις ανθρώπινες ικανότητες που η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει», ανέφερε ο Ραμάν.