Δύο φόροι λειτουργούν ως φρένα στις μειώσεις των λογαριασμών ρεύματος και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας κινείται πτωτικά, όπως και το TTF.
Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι αναμένεται αύριο μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουνίου να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Ιουλίου.
Οι δύο φόροι
Σε ό,τι αφορά τους φόρους ο πρώτος αφορά στο φόρο επί της τιμής του TTF. Αντιστοιχεί στο 5% της τιμής φυσικού αερίου που αγοράζουν οι εταιρείες ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος από τις μονάδες τους που καίνε το συγκεκριμένο καύσιμο.
Πέραν αυτού του φόρου, υπάρχει και το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού που είναι στα 2,5 ευρώ ανά MWh. Το συγκεκριμένο τέλος το πληρώνουν όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί.
Και οι δύο προαναφερόμενοι φόροι πυροδοτούν μία συνολική επιβάρυνση της τάξης των 9 με 10 ευρώ ανά MWh. Πάντως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη συγκεκριμένη φορολογία που πληρώνουν στο τέλος της ημέρας οι καταναλωτές ρεύματος κερδισμένοι βγαίνουν οι παίκτες που εξάγουν στην Ελλάδα ηλεκτρικό ρεύμα. Κι αυτό καθώς οι τιμές στη χώρα μας είναι υψηλότερες και ευνοούν τις ξένες εταιρείες ώστε να αμείβονται πολύ καλά για τις ποσότητες που στέλνουν στην ελληνική αγορά.
Τα τιμολόγια Ιουλίου
Αύριο 20 Ιουνίου λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πάροχοι πρόκειται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια Ιουλίου.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ηλεκτρισμού, οι τελικές τιμές για τον Ιούλιο αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια με του Ιουνίου επίπεδα και ίσως και λίγο χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι τον τρέχοντα μήνα το εύρος των τιμών κινείται από τα 0,0840 ευρώ ανά kWh(Κιλοβατώρα) μέχρι 0,19 ευρώ ανά kWh. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).
Σε ό,τι αφορά τους λόγους που θα καθορίσουν την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων για τον Ιούλιο. Η ξαφνική εκτίναξη του TTF στις 15 Ιουνίου στα 41 ευρώ ανά MWh από τα 23 ευρώ ανά MWh την 1ηΙουνίου (+80%) θορύβησε τους παρόχους στην Ελλάδα. Με δεδομένη την υποχρέωση που έχουν από τα έκτακτα μέτρα να προβλέπουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα τους οδηγεί στο να φρενάρουν τις όποιες μειώσεις σχεδίαζαν. Μειώσεις οι οποίες προκύπτουν από την υποχώρηση της χρηματιστηριακής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ ανά MWh.
Οι επιδοτήσεις
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως παραμένει άγνωστο το αν τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου θα επιδοτηθούν από το ΤΕΜ. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου θα κληθεί να το αποφασίσει, αν και πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του είχε πει πως δεν χρειάζονται πια οι επιδοτήσεις στο ρεύμα αφού οι τιμές υποχωρούν.