Η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε πετύχει σημαντικές νίκες στον δρόμο προς τον αποπληθωρισμό, λέει στη Le Monde ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.
Και πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις και τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική μας τον Ιούνιο».
«Έχουμε πάει από το 10% του πληθωρισμού στο 2,4%. Ο βασικός πληθωρισμός μειώνεται επίσης και είναι τώρα κάτω από το 3%. Όλοι οι δείκτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά το τέλος φαίνεται. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τον στόχο του 2% το 2025», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι εκτός από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως λόγω των μισθών: «Αλλά και εδώ, υπάρχει μια σαφής επιβράδυνση στη δυναμική: οι μισθοί αυξάνονταν με ρυθμό άνω του 5% πριν από μερικά τρίμηνα, αλλά αυξάνονταν λίγο περισσότερο από 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023».
Τόνισε παράλληλα, ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν για να αναπληρώσουν τη χαμένη αγοραστική δύναμη, αλλά αυτή η διαδικασία κάλυψης πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Για τις μειώσεις επιτοκίων
Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ο κ. ντε Γκίντος υπογράμμισε: «Ήμασταν πολύ σαφείς: εάν τα πράγματα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση όπως τις τελευταίες εβδομάδες, θα χαλαρώσουμε τον περιοριστικό προσανατολισμό της νομισματικής μας πολιτικής τον Ιούνιο. Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις από τώρα και τότε, όπως λέτε στα γαλλικά, είναι «“fait accompli” (τετελεσμένο γεγονός)».
Αναφορικά με τη συνέχεια, ο ευρωπαίος τραπεζίτης τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα δεδομένα, από τη γεωπολιτική κατάσταση και τον πιθανό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, για παράδειγμα.
Θα χρειαστεί επίσης να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στους μισθούς και την παραγωγικότητα. Και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος. Το επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά πολύ δύσκολο να το πούμε.
Με το βλέμμα στη Fed
Κληθείς να σχολιάσει τις αποφάσεις της Federal Reserve, παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις της είναι κρίσιμες όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, η οποία επηρεάζει και τη ζώνη του ευρώ. Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ένας από τους διαύλους μέσω των οποίων υπάρχει αντίκτυπος.
Επιπλέον -υποστήριξε- οι ανησυχίες για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μεταδοθούν μέσω προσδοκιών της χρηματοπιστωτικής αγοράς, οι οποίες επί του παρόντος τιμολογούνται σε μια τέλεια διαδικασία αποπληθωρισμού, με ήπια προσγείωση για την οικονομία, πτώση του πληθωρισμού, χαμηλότερα επιτόκια κ.λπ. ενδέχεται να παρατηρηθεί αύξηση της αστάθειας και διόρθωση τιμών που θα μπορούσε να καταλήξει να εξαπλωθεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Χαμηλότερη ανάπτυξη
Ο κ. ντε Γκίντος τόνισε ότι σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι χαμηλότερη. Η μεγάλη διαφορά είναι η παραγωγικότητα, η οποία είναι υψηλότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κορυφαίοι δείκτες στην Ευρώπη υποδεικνύουν μια μέτρια ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2024. «Όμως θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης κάτω του 1%, κάτω από τις δυνατότητές μας, που είναι πολύ χαμηλό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί απώλεια ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη, αλλά είναι συνέπεια του γεγονότος ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εκτεθεί πολύ περισσότερο σε πρόσφατους κραδασμούς, ειδικά στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.