Οι απελάσεις Ρώσων που σκληραίνουν την παρτίδα, το τέλος της παγκοσμιοποίησης, το μήνυμα της Moody's για την Ελλάδα και η νέα ενεργειακή εποχή μέσω των ΕΛΠΕ
Όταν η Δύση προχωρά σε μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της υποκίνησης... ανακατωσούρας στο εσωτερικό της, τότε τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Ο Πούτιν προσπαθεί να βρει τρόπο... έντιμης απεμπλοκής με νίκη κάποιου μεγέθους στην Ουκρανία και ο Ζελένσκι μετά τις τελευταίες φρικαλεότητες του "χασάπη της Μόσχας", θέλει να... ταρακουνήσει περισσότερο τη Δύση.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Σήμερα, θα μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και περιμένουμε αν θα προσθέσει κάτι καινούριο και πιο εντυπωσιακό, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την εθνική μας αντιπροσωπεία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ξέρει ότι μιλάει στη χώρα με τους περισσότερους Πουτινόφιλους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τυγχάνοντας για πρώτη φορά της... περιφρόνησης δύο κομμάτων και ειδικότερα του ΚΚΕ και της "Ελληνικής Λύσης". Μέσα σε όλα αυτά, η Ευρώπη θα αναζητήσει σήμερα συμβιβαστική λύση για να βάλει τέλος στην εισαγωγή άνθρακα από τη Ρωσία, ενώ χθες η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η επένδυση ούτε μίας... λίρας στη Ρωσία του Πούτιν.
Τέλος η... φθηνή παγκοσμιοποίηση!
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επικαιρότητα του τελευταίου 24ώρου, περιλαμβάνεται και η ηχηρή παρέμβαση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος επιβεβαίωσε αυτό που όλοι αναφέρουμε για την αλλαγή του κόσμου από τις 24 Φεβρουαρίου και τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην λεγόμενη "παγκοσμιοποίηση". Μάλιστα, ο Σολτς το πήγε και... λίγο παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι "η φάση της παγκοσμιοποίησης κατά την οποία οι τιμές ήταν χαμηλές έχει τελειώσει". Η δήλωση αυτή προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς έγινε στη Γερμανική Βουλή και όπως είναι αυτονόητο, είχε ως αποδέκτη το παγκόσμιο ακροατήριο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η πρόοδος των τελευταίων 30-40 ετών συνίσταται επίσης στο ότι "πολλές χώρες προόδευσαν τόσο που πλέον είναι και πελάτες που μας ανταγωνίζονται για σπάνια αγαθά".
Τα μηνύματα της Moody's για την Ελλάδα
Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ελεγχόμενες για την Ελλάδα, αλλά αν τα πράγματα...αγριέψουν, τότε το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και εμείς. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, προχωρώντας και σε κάποιες αναθεωρήσεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, "ψαλίδισε" το ποσοστό της ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,2%, ενώ βλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 4,3% το 2023. Τονίζουμε ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στα σημερινά δεδομένα και στην προσδοκία ότι δεν θα αγριέψει η κατάσταση στην Ουκρανία και δεν θα κλείσει τελείως η στρόφιγγα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με πολύ ισχυρή δυναμική και οι δείκτες υψηλής συχνότητας και κλίματος υποδεικνύουν μια διαρκή ανάκαμψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τονίζει ότι η στρατιωτική σύγκρουση προκάλεσε δραστική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη φέτος, ενώ ο αντίκτυπος της σύγκρουσης και των επακόλουθων επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, είναι αβέβαιος και εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος. Παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστη έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία, στο μέτωπο των εισαγωγών ενέργειας και προϊόντων ή εισροής τουριστών και ταξιδιωτικών εισπράξεων από τις δύο εμπόλεμες χώρες. Το μήνυμα που στέλνει η Moody's είναι πολύ απλό: αν το κακό σταματήσει τώρα, οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου θα έρχονται σταδιακά, αλλά αν διαψευστούν πλήρως οι θετικές προσδοκίες, τότε θα περιμένουμε πολύ για να λάβουμε επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση σχετικά με τις δαπάνες για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή, ενώ επιμένει σε περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των τραπεζών. Ίδωμεν...
Νέα εποχή στην Ενέργεια μέσω ΕΛΠΕ
Σε σηματωρό της νέας ενεργειακής στρατηγικής της χώρας αναδεικνύονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινίασαν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το πάρκο στην περιοχή της Κοζάνης αποτελεί έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων σε νέες πιο "καθαρές" μορφές ενέργειας. Αναπτύχθηκε σε έκταση 4.400 στρεμμάτων, θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 204,3 Mεγαβάτ, θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 Γιγαβατωρών, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, θα ωφελήσει σημαντικά την εθνική οικονομία και ειδικότερα την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και θα δημιουργήσει πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία. Καλορίζικο!