Το «ψαλίδι» στους μετακλητούς υπαλλήλους που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έρχεται να υλοποιήσει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δομή του κράτους αποτελεί ορόσημο, μια και είναι ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού αναφορικά με την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι το πρώτο που έρχεται προς ψήφιση στη νέα βουλή και έχει σε περίοπτη θέση τις αλλαγές στην δομή λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και θα λειτουργεί τακτικά, διαμορφώνοντας ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια Υπουργεία.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως ορίζεται σαφώς στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η βασική κυβερνητική στρατηγική να παράγεται στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια αυτή να επιμερίζεται στα υπουργεία.
Με άλλα λόγια επιδίωξη είναι να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας, ο οποίος θα καθορίζει την κυβερνητική διαδρομή και τις επιμέρους δράσεις του κάθε υπουργείου, που θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα τα τοποθετεί όλα αυτά σε μία κεντρική βάση δεδομένων.
Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.
Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι διατάξεις αυτές εκτιμάται ότι μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον βεβαίως τηρηθούν σε απόλυτο βαθμό ως “ασπίδα” στη διαφθορά και διαπλοκή που τόσο έχει ταλαιπωρήσει το δημόσιο βίο.
Σε αυτό το πλαίσιο κάθε υπουργός θα δικαιούται, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μέχρι 9 μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους.
Αντίστοιχα οι υφυπουργοί θα δικαιούνται μέχρι έξι μετακλητούς υπαλλήλους έκαστος - και εάν χρειάζονται δημοσιογράφο αυτός θα καταλαμβάνει μια από τις έξι θέσεις.
Για τους γενικούς γραμματείς το νομοσχέδιο που έχει επιμεληθεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προβλέπει έως πέντε μετακλητούς υπαλλήλους με τη λογική ότι καθώς ο αριθμός τους (των ΓΓ) έχει μειωθεί έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες αρμοδιότητες σε κάθε γραμματεία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανερχόταν, στις 31 Μαΐου, σε περίπου 2.700.
Να θυμίσουμε ότι από τις 11 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, με μείωση των θέσεων ειδικών συμβούλων και μετακλητών.
Ειδικότερα, καταργήθηκαν τέσσερις θέσεις ειδικών συμβούλων και δύο θέσεις μετακλητών, κατεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου σε 80, από 86 που είχε διαμορφωθεί την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.