Μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, οργάνωση του κράτους, πρόταση για φόρους και εργοδοτικές εισφορές, απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας με κίνητρα, και δημιουργία, κυρίως, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ήταν μεταξύ άλλων οι απαντήσεις που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη που έδωσε προς τους κ. Νίκο Καραμούζη, πρόεδρο της Eurobank και Βασίλη Καζά, ceo της Grant Thornton, στο περιθώριο της βράβευσης επιτυχημένων επιχειρήσεων, αναφέρει το newmoney.
Στην πρώτη ερώτηση από τον κ. Νίκο Καραμούζη, για τον εάν είναι βέβαιος ότι τα στελέχη θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο και χρειάζεται να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται ως πρωθυπουργός να επιτρέψει προσωπικές ατζέντες.
Έπειτα ο κ. Καζάς της Grant Thornton ρώτησε τον αρχηγό της Ν.Δ για τα κεφάλαια που χρειάζονται να προσελκυθούν για την ανάπτυξη καθώς μελέτες αναφέρουν ότι, απαιτούνται κεφάλαια ύψους 85-100 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι χρειάζεται μια έκρηξη επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου η Ελλάδα να φθάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρώτη προϋπόθεση, όπως συμπλήρωσε είναι η πολιτική σταθερότητα.
Αναλύοντας τα μέτρα που θα προκαλέσουν την ανάπτυξη ανέφερε το εργαλείο της δυνατότητας υπεραποσβέσεων για επενδύσεις σε πάγια στοιχεία, την δημιουργία στην Ελλάδα φορολογικής κατοικίας γαι επενδύσεις σε ακίνητα, ώστε να ανταγωνιστεί η Ελλάδα τις χώρες του Νότου. Όπως πρόσθεσε, δεν είναι πρόθεση του να εγκλωβίσει, όμως, καμία επιχειρηματική πρωτοβουλία. «Ποτέ δεν γνωρίζει κανείς από που θα προκύψει μια νέα επιχειρηματική ιδέα» πρόσθεσε.
Η προτεραιότητα του, επίσης είναι η συνολική απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της αριστείας ώστε να δημιουργηθούν πλούτος και θέσεις εργασίας. Σε ερώτηση του κ. Καραμούζη για το πρόγραμμα των πρώτων 90 ημερών, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι βέβαιος για το τι θα ακολουθήσει καθώς θα ασχοληθεί με τις εμβληματικές επενδύσεις (Ελληνικό κα) ενώ τα πρώτα νομοσχέδια θα αφορούν την οργάνωση του κράτους, το φορολογικό, και τέλος το αναπτυξιακό.
Όταν ο πρόεδρος της Eurobank ρώτησε γιατί στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια στο κράτος ούτε μια συμφωνία σε βασικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι όταν δημιουργείται διχαστικό κλίμα απο την κυβέρνηση και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Αναφερόμενος στους Έλληνες επιχειρηματίες τους κάλεσε να επενδύσουν δίνοντας το παράδειγμα, να επιδείξουν πίστη. «Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα έλθει μια τολμηρή πρόταση για τους φόρους και τις εργοδοτικές εισφορές ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις. Στεναχωριέται, όπως είπε περισσότερο για τους νέους που έχουν δουλειά στην Ελλάδα, αλλά προτιμούν να φεύγουν στο εξωτερικό.
Σε ερώτηση τέλος για τη Ναυτιλία, είπε ότι αυτή μεγαλούργησε στο εξωτερικό διότι δεν παρεμβαίνει το κράτος ενώ οι εφοπλιστές θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν επενδύσεις τοποθετώντας κεφάλαια ως «angel investors» σε καινοτόμες επιχειρήσεις.