Σωτήρια για τους δανειολήπτες, τους επιχειρηματίες που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που χρεώθηκαν στις τράπεζες για να πάρουν ένα σπίτι, αποτελεί η πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Με την πρόταση Σάλλα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των τραπεζών και των δανειοληπτών και οι μόνοι που χάνουν είναι τα ξένα κοράκια που πάνε να αρπάξουν τα δάνεια στο 5% της αξίας τους.
Τι πρότεινε αναλυτικά ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς
Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, η οποία απαλλάσσει τους δανειολήπτες από την άμεση απειλή των πλειστηριασμών έκανε σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας.
Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη πρόταση που προβλέπει το πάγωμα μεγάλου μέρους του δανείου το οποίο και θα διαγράφεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν αποκατασταθούν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.
Η παρέμβαση του κ. Σάλλα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μια περίοδο που ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων και οι τράπεζες «κλειδώνουν» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.
Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Σάλλα στο www.protothema.gr:
Ερώτηση: Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν πρόσφατα οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι είστε κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Σήμερα ποια είναι η θέση σας;
Απάντηση: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ.
Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας. Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή.
Ερώτηση: Ποια θα μπορούσε να ήταν μία τέτοιου χαρακτήρα λύση κατά την γνώμη σας.
Απάντηση: Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back.
Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί.
Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.