Στην ισότητα των φύλων έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουν οι γυναίκες να εξελιχ θούν ισόρροπα και αρμονικά. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει στο χαρτοφυλάκιό του μέτρα για την καταπολέμηση των ανισοτήτων των φύλων τόσο στον χώρο της εργασίας, όσο και μέσα στην οικογένεια, ενώ προωθεί, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.
Η δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση της ισότητας των φύλων αποτυπώνεται και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που θα παρουσιαστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα και είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, την αντίστοιχη Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης 2018-2023, αλλά και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
«Με τις δράσεις και τα μέτρα που σχεδιάζουμε για την προώθηση της ισότητας των φύλων η Ελλάδα θα βελτιώσει τη θέση της στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.
Φέτος η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, ωστόσο τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή του Δείκτη Ισότητας των Φύλων είναι του 2019. Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα μειώσουν το χάσμα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και έχει δώσει συγχαρητήρια στη χώρα μας για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην οικονομία και τον αθλητισμό (νομοθεσία για την ποσόστωση στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών και των αθλητικών συλλόγων), μέτρα που αναμένεται να αποτυπωθούν στον επόμενο Δείκτη Ισότητας των Φύλων.
Όπως ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, «η πολιτεία καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών που αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητο θεμέλιο για μία καλύτερη κοινωνία. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για να εξαλείψουμε τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους» καταλήγει η κα Συρεγγέλα και προσθέτει ότι «η επίτευξη της πραγματικής ισότητας έρχεται μέσα από τα έργα μας».
Συγκεκριμένα:
- Την αύξηση των προβλεπόμενων αδειών για γονείς και φροντιστές, την πληρωμένη γονική άδεια για δύο μήνες και για τους δύο γονείς από τον ΟΑΕΔ, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών, μέτρα που προωθούν τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
- Το ασφαλές και σταθερό Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, αποτελούμενο από 43 συμβουλευτικά κέντρα με ειδικό επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένων συμβούλων που παρέχουν στις γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και τρίτα πρόσωπα, λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Για το θέμα της έμφυλης βίας σχεδιάζουμε νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
- Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και ξεκινά στις αρχές του 2022 με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και τη στήριξη της οικογένειας.
- Τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα βοηθήσει τις μητέρες να παραμείνουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους.
- Το έργο SHARE για την εφαρμογή Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών στα στελέχη τους ανεξαρτήτως φύλου.
- Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας #GIL4W, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών σε σπουδές σε STEM και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών σε επιχειρήσεις που βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.
- Τις πολιτικές στήριξης, κατάρτισης και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας που απευθύνονται σε εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Τονίζεται, τέλος, ότι οι δράσεις της Ελλάδας υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών αναφέρονται στην επίσημη έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της 65ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, ενώ έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων περιλαμβάνει τρεις καλές πρακτικές της χώρας μας.