Η Generation Z, η οποία σταδιακά κυριαρχεί στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, επαναπροσδιορίζει το μέλλον της εργασίας. Η νέα έκθεση του ManpowerGroup, με τίτλο “World of Work for Generation Z in 2025”, φωτίζει τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της γενιάς που γεννήθηκε από το 1996 έως το 2012. Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από 16 χώρες και πάνω από 12.000 εργαζομένους, αποτυπώνοντας τον τρόπο που οι «Zoomers» δρουν και αντιδρούν σε μια αγορά που αλλάζει ριζικά λόγω πανδημίας, αυτοματοποίησης και γεωπολιτικών εντάσεων.
Η Gen Z, η οποία εκτιμάται πως θα αποτελεί το 1/3 του εργατικού δυναμικού έως το 2030, εισέρχεται στον εργασιακό χώρο με απαιτήσεις για ευημερία, ισχυρό σκοπό και τεχνολογική προσαρμογή. Ωστόσο, σύμφωνα με το «Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού 2024», 47% δηλώνουν ότι σκέφτονται να αποχωρήσουν από την τρέχουσα εργασία τους εντός έξι μηνών, ενώ εμφανίζονται αβέβαιοι για την ικανότητά τους να βρουν νέες ευκαιρίες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.
Αντίδραση εργοδοτών και οι νέες στρατηγικές προσέλκυσης
Οι εργοδότες καλούνται να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της γενιάς. Στρατηγικές όπως η αναβάθμιση τεχνολογικών εργαλείων (76%), η προώθηση της ευημερίας (75%), η παροχή ευελιξίας στο ωράριο (73%) και η προσφορά ευκαιριών εξέλιξης (73%) κερδίζουν έδαφος. Ταυτόχρονα, η Gen Z δείχνει εξοικείωση με μοντέλα τηλεργασίας, υβριδικής απασχόλησης και εργασίας με τεχνολογίες AI.
Απαιτήσεις, προοπτικές και το έλλειμμα προετοιμασίας
Η Gen Z βρίσκεται ήδη σε φάση υπερίσχυσης αριθμητικά των Baby Boomers, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες ένταξης, κυρίως λόγω έλλειψης mentoring και επαφής με την οργανωσιακή κουλτούρα. Μόλις το 35% δηλώνει ενεργή εργασιακή δέσμευση, σύμφωνα με τη Gallup, ενώ το 34% φοβάται απόλυση και το 59% αναζητά θέσεις εργασίας λιγότερο ευάλωτες στην AI. Η ύπαρξη σκοπού στον ρόλο είναι κομβική για το 86% των ερωτηθέντων, επιβεβαιώνοντας τη μετάβαση από μια κουλτούρα «δουλειάς για το μισθό» σε μια κουλτούρα νοήματος και αξιών.
Ταυτόχρονα, το 45% δηλώνει ανοιχτό σε μικρές δουλειές ή πρότζεκτ για να εξελίξει τις δεξιότητές του, ενώ το 42% θεωρεί ότι η εκπαίδευση εντός εργασίας είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο μάθησης. Παρ’ όλα αυτά, το 40% των εργοδοτών δηλώνει ότι οι νέοι απόφοιτοι δεν είναι έτοιμοι για την αγορά, με το 70% να εντοπίζει κενά στην εργασιακή ηθική.
ManpowerGroup και Junior Achievement: Χτίζοντας τη Νέα Γενιά Ηγετών
Ο όμιλος ManpowerGroup στηρίζει ενεργά τη συνεργασία με τη Junior Achievement (JA), μία από τις κορυφαίες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις παγκοσμίως, που προσφέρει βιωματικά προγράμματα επιχειρηματικότητας, επαγγελματικής ετοιμότητας και χρηματοοικονομικής παιδείας σε νέους, περιλαμβάνοντας και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η JA έχει προταθεί τρεις φορές για το Νόμπελ Ειρήνης για τη συνεισφορά της.
Παράλληλα, συμμετέχει στη δημιουργία του EmPass, ενός καινοτόμου προγράμματος μικροπιστοποιήσεων για την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων σε συνεργασία με τις JA Europe, Accenture και Zurich Insurance, με στόχο να ενισχύσει τη δυνατότητα των νέων να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.