Για τη ναυτιλία, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση και την εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα και τη Ρωσία μίλησαν η Αγγελική Φράγκου και ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη διάρκεια του 26ου ετήσιου συνεδρίου του Economist. Δήλωσαν ότι η ναυτιλία είναι έτοιμη να δώσει τις λύσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις αρκεί να ληφθούν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις. «Φτιάξτε κανόνες και εμείς θα ακολουθήσουμε», είπε η Αγγελική Φράγκου.
Στο ίδιο πάνελ βρέθηκε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο o οποίος καυτηρίασε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη εξαρτήθηκε ενεργειακά από τη Ρωσία και στην ουσία εγκλωβίστηκε ενώ προσέθεσε ότι η επιχειρηματική σύνδεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης με μία κουμουνιστική χώρα όπως ή Κίνα είχε τεράστιο ρίσκο αφού χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ ενέταξε στο «πακέτο» και την Covid 19 που προήλθε από τη χώρα του Κόκκινου Δράκου.
«Πρέπει να σκεφτούμε την ευρύτερη εικόνα» είπε η Αγγελική Φράγκου: « Τα 1/3 των προμηθειών σε καύσιμα προέρχεται από την εμπόλεμη περιοχή. Είναι σημαντική η διασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων. Έχουν αλλάξει πολλά. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει ακριβά για να εξασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα και τα προϊόντα θα φθάσουν σε αυτή με ασφάλεια για να έχει πρόσβαση ο κόσμος. Τα 40% του Φυσικού Αερίου και το 20% του πετρελαίου τα προμηθευόταν η Ευρώπη από τη Ρωσία. Τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης οι προμήθειες γίνονται από άλλες χώρες πιο μακρινές που σημαίνει ότι αυξάνουν τα τονομίλια, η απόσταση που καλύπτουν τα πλοία άρα το προϊόν που μεταφέρεται είναι πιο ακριβό.»
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επεσήμανε: «Αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ρόλος των εφοπλιστών και ιδίως των Ελλήνων σε αυτούς τους καιρούς της ενεργειακής κρίσης είναι πολύ σημαντικός. Οι Έλληνες ελέγχουν το 32% του παγκόσμιο στόλου μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου συνολικά. Η μεταφορά πετρελαίου προς την Ευρώπη έχει αναληφθεί από εμάς. Είναι σημαντικό μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ να έχει καταφέρει να βρίσκεται σε θέση να πραγματοποιεί ότι απαιτούν οι εποχές ώστε να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Προσφέρουμε σταθερότητα στον κόσμο και στην Ευρώπη ως ναυτιλία. Πρέπει να δούμε τους πολιτικούς της Ευρώπης να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας: «Τα πλοία είναι υπεύθυνα μόλις για τα 3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, Δεν είναι μόνο ασφαλής η μεταφορά δια θαλάσσης των εμπορευμάτων αλλά και φιλική προς το περιβάλλον. Η τεχνολογία έχει συμβάλλει σε αυτό».
Η συζήτηση ήρθε και στο θέμα της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από ελληνικών συμφερόντων πλοία. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επεσήμανε: «Το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρουν τα πλοία αφορά συμφωνίες που έχουν κλειστεί από καιρό και τα χρονοναυλοσύμφωνα φθάνουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν παραβιάζουμε κανέναν νόμο δεν σπάμε κανένα εμπάργκο».
Από την πλευρά της η Αγγελική Φράγκου είπε: « Το 95% του παγκόσμιο στόλου ακολουθεί τις κυρώσεις. Έχουμε νομική ομάδα που μας συμβουλεύει τι να κάνουμε. Δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ”Φτιάξτε κανόνες και εμείς θα ακολουθήσουμε”».
Η Ελληνίδα εφοπλίστρια μίλησε και για την εικόνα της παγκόσμιας αγοράς: « Σήμερα μετά από δύο χρόνια, όλοι ταξιδεύουμε και καταναλώνουμε. Για δύο χρόνια εργαζόμασταν από το γραφείο, δεν βγαίναμε να φάμε, δεν ταξιδεύαμε. Αγοράζαμε ηλεκτρονικά. Τα λεφτά για τις υπηρεσίες υα δίναμε για εμπορεύματα. Ήταν ο λόγος που έσπασε η παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας. Τώρα αλλάζει πάλι το σκηνικό».
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η Κίνα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε: «Εμπορευόμαστε με την Κίνα, κτίζουμε και επισκευάζουμε πλοία στην Κίνα. Οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια άλλαξαν το εμπόριο προς το θετικό πρόσημο. Η Κίνα δεν εισάγει μόνο αλλά και εξάγει. Όλος ο κόσμος επωφελήθηκε από τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια. Πριν ο μέσος καταναλωτής δεν μπορούσε να αγοράσει προϊόντα γιατί ήταν ακριβά. Μετά με τις εισαγωγές από τη Κίνα οι τιμές έπεσαν και ο κόσμος μπορούσε να αγοράσει πράγματα που πριν δεν είχε την οικονομική δυνατότητα».
Για το επισιτιστικό πρόβλημα η Αγγελική Φράγκου είπε: «Υπάρχει η χωρητικότητα, υπάρχουν τα πλοία να μεταφέρουν τα σιτηρά. Όμως το θέμα είναι πολιτικό. Η Ναυτιλία μπορεί να δώσει λύση στην αστάθεια και μάλιστα γρήγορα».
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την πλευρά του τόνισε: «Όταν τα λιμάνια είναι ανοιχτά και όλα λειτουργούν σωστά όλα γίνονται. Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τα αγαθά και τα εμπορεύματα που χρειάζονται».