Οι διεθνείς νόμοι απαγορεύουν το εμπόριο διαμαντιών από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος για την προέλευση των πολύτιμων λίθων. Παρόλα αυτά, ένα πολωνικό εργαστήριο ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη λύση σε αυτό.
Θα μπορούσε ένα διαμάντι σε δαχτυλίδι αρραβώνων να προέρχεται από μια χώρα σε πόλεμο, όπως για παράδειγμα η Ρωσία; Με βάση τον νόμο, δεν θα μπορούσε. Για να εξασφαλιστεί η τήρηση αυτού του νόμου, ένα εργαστήριο στην Πολωνία ανέπτυξε ειδικές τεχνολογίες με τις οποίες θα μπορούν να αποτρέψουν την παράνομη προέλευση πολύτιμων λίθων στο μέλλον.
Η Μπάρμπαρα Ντεμπόβσκα διευθύνει την επιχείρηση πώλησης διαμαντιών της στην πόλη Πόζναν της Πολωνίας. Οι πολύτιμοι λίθοι της προέρχονται μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές στο Βέλγιο, τη Γαλλία ή την Ιταλία, αλλά στην πραγματικότητα, ούτε τα πιστοποιητικά τους μπορούν να εγγυηθούν την προέλευση τους με απόλυτη βεβαιότητα. Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από το εργαστήριο Nanores στη Βρότσλαβ, είναι επαναστατικές σε αυτόν τον τομέα.
Τα «διαμάντια του αίματος», είναι διαμάντια που εξορύσσονται από περιοχές όπου υπάρχουν πόλεμοι και συγκρούσεις. Αυτά τα διαμάντια πωλούνται για να χρηματοδοτηθούν ένοπλες συγκρούσεις, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Για να καταπολεμηθεί το εμπόριο αυτών των διαμαντιών, το 2000 δημιουργήθηκε το σύστημα «Διαδικασία Κιμπερλί». Αυτό το σύστημα διασφαλίζει ότι τα διαμάντια που πωλούνται προέρχονται από χώρες όπου η εξόρυξή τους είναι νόμιμη και γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα φροντίζουν να ελέγχουν την προέλευση των διαμαντιών που εισάγουν, ώστε να μην προέρχονται από περιοχές που δεν επιτρέπεται.
Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τη Ρωσία στη λίστα των χωρών από τις οποίες απαγορεύεται η εισαγωγή διαμαντιών.
Η νανοτεχνολογία στη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των διαμαντιών
Η τεχνολογία παρακολούθησης διαμαντιών που αναπτύχθηκε από την Nanores ονομάζεται «Diamond ID».
Από το ορυχείο στον καταναλωτή
«Αυτή τη στιγμή», λέει η υπεύθυνη του έργου, Μαγκνταλένα Κόλντα, «τοποθετείται μία σήμανση στην επιφάνεια κάθε διαμαντιού όταν είναι έτοιμο για να βγει στην αγορά. Δεν υπάρχει όμως καμία σήμανση στην αρχή της διαδικασίας εξόρυξης, και είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να εντοπίσουμε από πού προήλθε το κάθε διαμάντι».
Ο στόχος είναι να μπορεί να χαραχτεί η σήμανση μέσα στα διαμάντια, σε μικροσκοπικό όμως επίπεδο, από την στιγμή της εξόρυξης. Έτσι, αφού η σήμανση δεν θα βρίσκεται στην επιφάνεια και δεν θα είναι ορατή ώστε να αφαιρεθεί, θα εγγυάται την ιχνηλασιμότητα του διαμαντιού από την προέλευσή του μέχρι τον τελικό καταναλωτή.