Αυξήσεις σε τράπεζες και εταιρείες προωθεί η Τουρκία, σε μια προσπάθεια αντισταθμίσει μέρος του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος, που επιδεινώθηκε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τους καταστροφικούς σεισμούς.
Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το οποίο αποκαλύπτει το Bloomberg, προβλέπει αύξηση του εταιρικού φόρου στο 25%, από 20%.
Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες, συνταξιοδοτικές εταιρείες και εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών θα αυξηθεί στο 30% από 25%, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Προεκλογικά δώρα
Ο Ερντογάν αύξησε τις δημοσιονομικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ανεβάζοντας τους μισθούς και προσφέροντας πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η εκλογιή αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου, το κόστος των οποίων σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης στην κυβέρνηση να τριπλασιάσει το καθαρό όριο δανεισμού της για φέτος, μια αναφορά στη διαφορά μεταξύ του δανεισμού της κυβέρνησης και της εξυπηρέτησης του χρέους τόσο σε τοπικό όσο και σε σκληρό νόμισμα. Προηγουμένως, η κυβέρνηση μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει το όριο κατά 5% δύο φορές το χρόνο.
Άλλα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου -σύμφωνα με το Bloomberg- περιλαμβάνουν:
• Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αναλάβει το κόστος ενός κορυφαίου εργαλείου αποταμίευσης λίρας που στοχεύει στην προστασία έναντι των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γνωστό με τα τουρκικά αρχικά του KKM.
Επί του παρόντος, το Υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα μοιράζονται το βάρος που απορρέει από την υποτίμηση της λίρας, καθώς αποζημιώνουν τους αποταμιευτές για απώλειες συναλλαγματικών ισοτιμιών
• Οι ιδιοκτήτες μηχανοκίνητων οχημάτων θα πληρώσουν εφάπαξ πρόσθετο φόρο αυτοκινήτων που είναι ίσος με τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν το 2023
• Ο Ερντογάν θα εξουσιοδοτηθεί να αυξήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε διάφορα αγαθά