Τα προνόμια που θα είχαν εντός του γραφείου δεν τους προσέλκυσαν να επιστρέψουν. Oι απολύσεις oι οποίες στοχοποιούν όλο και περισσότερο τους απομακρυσμένους εργαζόμενους αλλάζουν τα δεδομένα της τηλεργασίας.
Η ψυχρότερη αγορά εργασίας έχει επηρεάσει τα δεδομένα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες περιορίζουν όλο και περισσότερο τις επιλογές τηλεργασίας.
Αυτή η πολωτική στροφή οδηγεί πολλούς υπαλλήλους που εργάζονται εξ αποστάσεως σε ένα σκληρό αλλά δύσκολο να αγνοηθεί συμπέρασμα: το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να πρέπει να πας στη δουλειά είναι να μην έχεις καθόλου δουλειά.
Ο Τζος Σουρ βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής. Το περασμένο καλοκαίρι, ο 37χρονος παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως βοηθός παραγωγού σε μια τηλεοπτική εκπομπή, όταν η διοίκηση του είπε να βρίσκεται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να βρει γρήγορα μία θέση τηλεργασίας, αλλά έχουν ήδη περάσει έξι μήνες. Οι απολύσεις πληθαίνουν και ο ίδιος συνειδητοποιεί ότι ίσως χρειαστεί να χρειαστεί να επιλέξει τουλάχιστον μία «υβριδικής μορφής» θέση.
Το δίλημμα του Σουρ αντιπροσωπεύει μια νέα φάση στην παρατεταμένη μάχη για την επιστροφή στα γραφεία. Αν και η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι ισχυρή, η αντίληψη ότι υπάρχει επιβράδυνση αυξάνει τη δυναμική των εργοδοτών οι οποίοι μπορούν να ανακαλέσουν το προσωπικό. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν.
Οι εργαζόμενοι μέσω τηλεργασίας ήταν πιο πιθανό να απολυθούν πέρυσι από ό,τι οι συνάδελφοί τους που εργάζονταν στο γραφείο, σύμφωνα με την Live Data Technologies, μια εταιρεία δεδομένων απασχόλησης που ανέλυσε την κατάσταση 2 εκατομμυρίων υπαλλήλων.
Το μερίδιο των πλήρως απομακρυσμένων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ στο LinkedIn μειώθηκε περισσότερο από εννέα ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των αρχών του 2022 και του τέλους του περασμένου έτους. Σε όλες τις εταιρείες Fortune 100, η μέση απαίτηση παρουσίας στο γραφείο είναι πλέον 3,1 ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων JLL.
«Η αντίληψη ότι πρόκειται για μια άθλια αγορά εργασίας πείθει τους εργαζομένους ότι καλύτερα να δεχτούν την εργασία στο γραφείο, επειδή δεν θέλουν να ψάξουν για δουλειά σε μια δύσκολη αγορά», δήλωσε ο Πίτερ Καπέλι, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινου Δυναμικού στο Wharton.
Ευελιξία και επιλογές
Οι εργαζόμενοι σε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών της Wall Street, έχουν επιστρέψει εδώ και καιρό πέντε ημέρες την εβδομάδα. Άλλες εταιρείες, ωστόσο, έχουν αγκαλιάσει πλήρως την εξ αποστάσεως εργασία ή τα υβριδικά ωράρια.
Τα στελέχη τονίζουν ότι η ευελιξία βοηθά στην προσέλκυση και τη διατήρηση του προσωπικού, ιδίως σε μικρότερες πόλεις με λιγότερο εύρωστο αγωγό ταλέντων. Οι απομακρυσμένες επιλογές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους εργαζόμενους με μικρά παιδιά ή άτομα τα οποία εξαρτώνται από αυτούς.
Παρ’ όλα αυτά, η διάθεση αλλάζει περίπου τέσσερα χρόνια μετά το κλείσιμο των γραφείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι νέες πιέσεις έπεισαν τον 28χρονο Σεμπάστιαν Λόπεζ Μπάρμπα, ο οποίος εργάζεται στον τομέα social media marketing, να εγκαταλείψει την τηλεργασία. Το κόστος ήταν υψηλό.
Η εργασία από το σπίτι στην κομητεία Σαν Μπερναρντίνο σήμαινε εξοικονόμηση χρημάτων τόσο για τον ίδιο όσο και για την εταιρεία, απουσία μετακινήσεων και επιπλέον χρόνο με την οικογένειά του. Ο Λόπεζ Μπάρμπα, όμως, συνειδητοποίησε ότι αν θέλει να ανελιχθεί στην καριέρα του, θα έπρεπε να τον βλέπουν.
«Δεν έχω την πολυτέλεια να πω όχι», δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος αναγκάστηκε να μετακομίσει στο στο Long Beach της Καλιφόρνια για να είναι πιο κοντά στο νέο του γραφείο. «Η αγορά εργασίας δεν βρίσκεται σε καλό σημείο».
Τα δεδομένα
Παρά την ανησυχία ορισμένων εργαζομένων, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των αμερικανικών επιχειρήσεων που απαιτούν πλήρη απασχόληση και παρουσία στο γραφείο, στην πραγματικότητα μειώθηκε από 49% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 35% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον δείκτη Flex Index της Scoop, η οποία συμβουλεύει οργανισμούς για τον τρόπο συντονισμού της υβριδικής στελέχωσης.
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν δομημένα υβριδικά μοντέλα αυξήθηκαν κατά 32% από 20% την ίδια χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Dartmouth Tuck School of Business, Βιτζέι Γκοβινταρατζάν, οι επιχειρήσεις υιοθετούν περισσότερα «δομημένα υβριδικά μοντέλα», με ορισμένους υπαλλήλους που βρίσκονται στο γραφείο μερικές ημέρες της εβδομάδας.
Οι πολλές μορφές που μπορεί να πάρει η τηλεργασία σημαίνουν ότι οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι της νέας τάσης συχνά καταλήγουν να διαφωνούν για διαφορετικά πράγματα.
Μια ομάδα εργαζομένων που ο Γκοβινταρατζάν θεωρεί πως έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να εργάζονται στο γραφείο είναι οι νεοπροσληφθέντες που μπορεί να μην έχουν ακόμη εδραιώσει τις σχέσεις τους με τις νέες τους ομάδες.