Στην πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αναφέρεται ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ο οποίος υποστηρίζει πως σε αυτήν την περίπτωση η Βαλτική θα πάψει να είναι «ελεύθερη από πυρηνικά» περιοχή, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να αποκατασταθεί η ισορροπία και άρα να αναπτυχθούν στην περιοχή πυρηνικά όπλα.
«Σουηδία και Φινλανδία συζητούν με άγρια διάθεση την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Η Συμμαχία είναι έτοιμη να τις δεχθεί "εν λευκώ", στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με τις ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναρτήσει ένα τεράστιο "Καλωσήρθατε!".
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρωσία θα έχει και επίσημα περισσότερους καταγεγραμμένους εχθρούς» υποστηρίζει ο Medvedev, αναφέροντας πως σε αυτήν την περίπτωση η «ελεύθερη από πυρηνικά» Βαλτική θα πάψει να υπάρχει.
Πρέπει να ενισχύσουμε τα σύνορα
«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μήκος των χερσαίων συνόρων της Συμμαχίας με τη Ρωσία θα διπλασιαστούν. Όπως είναι επόμενο, αυτά τα σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν.
Δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι χερσαίες δυνάμεις και η αεράμυνα, καθώς και να αναπτυχθούν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στον κόλπο της Φινλανδίας.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μιλάμε πλέον για το μη πυρηνικό status της Βαλτικής.
Η ισορροπία θα πρέπει να αποκατασταθεί» υπογράμμισε ο Medvedev.
«Έως σήμερα η Ρωσία δεν είχε πάρει τέτοια μέτρα ούτε σκόπευε να πάρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Medvedev.
Simonyte (πρωθυπουργός Λιθουανίας): Τίποτα καινούριο στις απειλές Medvedev για πυρηνικά στη Βαλτική
Την θέση πως δεν υπάρχει τίποτα καινούριο στις απειλές που διατύπωσε νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βαλτική, σε περίπτωση που Φινλανδία και Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, διατύπωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ingrida Simonyte.
«Το ότι η Ρωσία απειλεί, δεν είναι κάτι καινούριο
Το Καλίνινγκραντ είναι μία πολύ στρατικοποιημένη ζώνη, έχει υπάρξει έτσι για πολλά χρόνια και βρίσκεται στη Βαλτική» ανέφερε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας.
«Πιστεύω ότι η παρουσία των κρατών αυτών ως μέλη της Συμμαχίας, στην πραγματικότητα θα ενίσχυε σημαντικά τόσο τη Συμμαχία και τις χώρες αυτές όσο και την ασφάλεια μας.
Όσο πιο σύντομα μια τέτοια ανακοίνωση ανακοινωθεί, και ελπίζω να γίνει, πιστεύω ότι τα βαλτικά κράτη θα έχουν έναν πολύ σοβαρό λόγο για να την καλωσορίσουν» υποστήριξε η Simonyte.
Ανούσιες απειλές
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Arvydas Anusauskas, ο οποίος έκανε λόγο για ανούσιες απειλές, επικαλούμενος και αυτός ότι πυρηνικά όπλα υπάρχουν στο Καλινινγκραντ πολύ πριν ξεσπάσει η σημερινή κρίση.
«Οι απειλές της Ρωσίας φαίνονται αρκετά περίεργες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς την παρούσα κατάσταση ασφαλείας, έχουν πυρηνικά όπλα σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λιθουανίας.
Τα πυρηνικά όπλα διατηρούνταν πάντα στο Καλίνινγκραντ.
Η διεθνής κοινότητα, οι χώρες της περιοχής, το γνωρίζουν πολύ καλά.
Το χρησιμοποιούν ως απειλή» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας.