Με τον πήχη των προσδοκιών να έχει τοποθετηθεί εξαρχής χαμηλά ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη
Σε πρώτη φάση ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις μεταξύ του συνόλου των αντιπροσωπειών.
Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι οι αντιπροσωπείες θα συζητήσουν «τους βασικούς όρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οι αντιπροσωπίες εργάζονται παράλληλα πάνω σε όλο το φάσμα των σημείων τριβής».
Πρόκειται για τις πρώτες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται διά ζώσης εδώ και περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, με το κλίμα να είναι βαρύ λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και της αμοιβαίας καχυποψίας.
Θυμίζουμε πως στις 10 Μαρτίου και πάλι στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Αττάλεια είχε πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.
Παρέμβαση Ερντογάν
Τις δύο αντιπροσωπείες υποδέχτηκε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές σχολίασε πως έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Перед началом переговоров к участникам делегаций обратился президент Турции Эрдоган. Он заявил, что Турция готова организовать встречу Путина с Зеленским и содействовать переговорному процессу между Россией и Украиной:https://t.co/QSBDVeJyyI
Видео: Сергей Карпухин/ТАСС pic.twitter.com/znzpWc0d7d
— ТАСС (@tass_agency) March 29, 2022
«Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες», τόνισε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι «η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.
«Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε.
Μην φάτε, μην πιείτε…
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έχουν πάρει οδηγίες να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτε, έπειτα από τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει χθες περί δηλητηρίασης του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς –ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με φωτογραφίες που διέρρευσαν, φαίνεται να είναι παρών στη συνάντηση- και Ουκρανών διαπραγματευτών.
«Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με το δίκτυο Sky News.
Ο Κουλέμπα ενόψει των διαπραγματεύσεων ξεκαθάρισε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (.σ.σ. συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ξεκαθάρισε ότι: «Δεν διαπραγματευόμαστε τους ανθρώπους, τη γη ή την εθνική κυριαρχία».
Χαμηλές προσδοκίες
Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο στα κυριότερα από τα θέματα της διένεξης παραμένουν χαμηλά. Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν θα υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος. Ανάλογη θέση κράτησε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει ουσιαστική πρόοδο, αλλά είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτοπροσώπως.
Oι Financial Times σε δημοσίευμα τους ανέφεραν πως μια εγκατάλειψη από πλευράς της Ουκρανίας της προσπάθειας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με προοπτική όμως να ενταχθεί στην ΕΕ μπορεί να επιφέρει συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες.
«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.