H πλειοψηφία των CEOs ευρωπαϊκών πολυεθνικών τόνισαν πως πρόκειται να αυξήσουν την δραστηριότητα των εταιρειών τους στη Βόρεια Αμερική, δεδομένης της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Το 57% των ερωτηθέντων επικεφαλής ευρωπαϊκών εταιρειών μελετούν την πιθανότητα αύξησης των επενδύσεών τους αλλά και των δραστηριοτήτων τους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού την επόμενο διετία, σύμφωνα με νέα έρευνα του European Round Table of Industrialists (ERT).
Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων είναι της άποψης πως η Ευρώπη χάνει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της όσον αφορά τον κλάδο της βιομηχανίας, είτε λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, είτε λόγω του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης εργαζομένων ή τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, περιορίζοντας την ανάπτυξη της παραγωγικότητας εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας» των κρίσεων. Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση ως κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις τους.
«Οι προσπάθειες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έχουν γίνει ολοένα και δυσκολότερες λόγω του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, των αυξημένων τιμών ενέργειας, του αυξημένου πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους», τόνισαν οι ερευνητές.
Οι Ευρωπαίοι CEOs είναι σχετικά αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με την απαισιοδοξία η οποία τους χαρακτήριζε το β’ εξάμηνο του 2022, αν και μόλις το 25% εξ αυτών χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία για το επόμενο εξάμηνο.
Το ERT συμπεριλαμβάνει περίπου 60 επικεφαλής ευρωπαϊκών πολυεθνικών, με το πρόσφατο δείγμα να αποτελείται από 56 εξ αυτών.
«Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα και αποτελούν ένδειξη πως το μέλλον της Ευρώπης ως βιομηχανικό κέντρο κινδυνεύει», τόνισε ο CEO της BASF SE και στέλεχος του ΕRT, Μάρτιν Μπρούντερμιλερ, προσθέτοντας πως «οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις και η Ευρώπη, δυστυχώς, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών».