Μείωση της τάξης του 70% κατέγραψε φέτος η παραγωγή μελιού, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φωτιές και οι πλημμύρες προκάλεσαν τη μείωση των μελισσών.
Ειδικότερα, οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές στον Έβρο, οι πλημμύρες σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών λόγω έλλειψης της τροφής τους, ενώ και η απαγόρευση χρήσης καπνιστηριού μετά τις 23:00 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα πρόστιμα από δασάρχες, που τους απαγορεύουν την είσοδο στα δάση, είναι οι βασικοί λόγοι της μείωσης.
Παράλληλα, το υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα από 2,80€ – 4€/ κιλό εξαιτίας και των ελληνοποιήσεων, συνέβαλαν στη μείωση της παραγωγής.
- Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις με θεσμικά μέτρα, διοικητικούς ελέγχους και γυρεοσκοπική εξέταση του μελιού
- Άρση πυροσβεστικών διατάξεων
- Άρση των περιορισμών από τοπικούς δασάρχες
- Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και αφορολόγητο πετρέλαιο
- Ελεύθερη πρόσβαση των οχημάτων σε παράπλευρες οδούς
«Ζούμε από τα δάση, οπότε είμαστε προστάτες των δασών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος.
«Έρχεται μέλι από το εξωτερικό, το οποίο είναι φιλτραρισμένο, στο οποίο δεν υπάρχουν γύρες, οπότε μπορούμε με μια γυρεοσκοπική εξέταση να δούμε από πού προέρχεται αυτό μέλι. Αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού (…) και αυτό πάει στο ράφι και πωλείται ως ελληνικό. Αυτό γίνεται από ανθρώπους που εμπορεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού».
«Θέλουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής (…) είναι απλά θέμα βούλησης. (…) Απέχουν μίλια από την πραγματικότητα οι υπεύθυνοι».