Στο χείλος της καταστροφής είναι η ελληνική μελισσοκομία καθώς διανύει τη χειρότερη στα χρονικά χρονιά του κλάδου.
Η ακραία ξηρασία και η κλιματική αλλαγή έκανε το 2024 τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της μελισσοκομίας. Οι μέλισσες λιμοκτονούν, η μείωση παραγωγής ειδικά για το θυμαρίσιο μέλι φτάνει τοπικά και το 70 έως και 90%. Την ίδια στιγμή, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων μελιών, ήρθαν να δώσουν τη χαριστική βολή στον κλάδο, με το μέλλον της μελισσοκομίας να κρίνεται αβέβαιο, πράγμα που οδηγεί ολοένα και πιο πολλούς παραγωγούς στο να εγκαταλείπουν το επάγγελμα..
Όπως τονίζουν εκπρόσωποι των μελισσοκόμων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την ενίσχυση του κλάδου και του ζωϊκού κεφαλαίου των μελισσών που είναι στα όρια της λιμοκτονίας, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος και η Ιταλία έχουν εγκριθεί ενισχύσεις από την Κομισιόν.
Σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους καταναλωτές ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματικών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ). Με ένα τριαντάλεπτο βίντεο, ο Μπέρναρντ Χόιβελ, σημειώνει πως το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο, κάτι που μπορεί κανείς να υποψιαστεί και από την τιμή πώλησης αυτών των «μελιών», που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του μελιού στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση τιμή του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό, μια πτώση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% αυτών των εισαγωγών, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενός κιλού μελιού κοστίζει μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Με αυτό το τεράστιο χάσμα τιμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι συσσωρεύεται στις αποθήκες, απούλητο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο.
Χωρίς βραβεία το 2025 το μέλι
Την ίδια ώρα, τα Βραβεία Παγκόσμιας Μελισσοκομίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα απονεμηθούν βραβεία για το μέλι την επόμενη χρονιά, λόγω ανησυχιών για απάτες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Apimondia, η Διεθνής Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Ενώσεων, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «αναγκαία λόγω της αδυναμίας να γίνουν πλήρεις δοκιμές για τη νοθεία του μελιού». Η απόφαση έρχεται μετά από προηγούμενες εκδηλώσεις που απέδειξαν ότι η κατάλληλη εξέταση ήταν αδύνατη», αλλά και πρόσφατες έρευνες που αποκάλυψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς.
Τον Αύγουστο του 2023, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cranfield ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν τρόπο να ανιχνεύουν ψεύτικο μέλι χωρίς να ανοίξουν το βάζο.