Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα διεθνώς, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της και δεδομένου ότι η «μάχη» για τη δημιουργία «τείχους ανοσίας» ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Ελλάδα επιχειρεί τώρα να επιταχύνει και να διευρύνει τους εμβολιασμούς, που αποτελούν και τη βασική «ασπίδα» προστασίας έναντι της μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο, αφενός πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα κίνητρα για τους εμβολιασμένους, τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα, αφετέρου τίθεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο να «ανοίξει» το πρόγραμμα εμβολιασμών και για τους εφήβους πλέον.
Κι αυτό, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πιο ευάλωτος πληθυσμός είναι τώρα τα παιδιά, που δεν είναι εμβολιασμένα. Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» και νεαρότερες ηλικίες, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Ενδεικτικό είναι ότι στην Κρήτη τα κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν κυρίως σε νέους, ακόμη και εφήβους.
Στο τραπέζι μπαίνει για πρώτη φορά ο εμβολιασμός των εφήβων 15-18 ετών. Η συζήτηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα, αφού γίνει εκτίμηση της κατάστασης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι πως αν τα κρούσματα δεν περιοριστούν, η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στη χώρα μας και θα πλήξει τους μη εμβολιασμένους. Ως εκ τούτου, στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, καθώς μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας.
Εκτός από τη διεύρυνση των εμβολιασμών, στόχος είναι και η επιτάχυνση του προγράμματος, καθώς ο χρόνος για την επίτευξη της δημιουργίας «τείχους ανοσίας» πιέζει ασφυκτικά. Το «στοίχημα» των 60 ημερών, όπως λέγεται από πολλούς, θα πρέπει να επιτευχθεί, και μάλιστα με το πάρα πάνω. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πλέον κάνουν λόγο για ανάγκη εμβολιασμού στο 80% του πληθυσμού, προκειμένου να επιτευχθεί το αναγκαίο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα «τείχους ανοσίας», έναντι 70% που ήταν κατά προσέγγιση ο μέχρι τώρα στόχος.
Κίνητρα εμβολιασμού άμεσης εφαρμογής
Σε ό,τι αφορά το πακέτο των κινήτρων για τους εμβολιασμένους, θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ίσως ακόμη και τη Δευτέρα, προκειμένου η εφαρμογή του να αρχίσει από τον Ιούλιο.
Ήδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έχει ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση να διενεργούν self test για να προσέλθουν στην εργασία τους.
Από την υποχρέωση διενέργειας self test από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου θα εξαιρεθούν και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια. Για την επιβεβαίωση του εμβολιασμού, αρκεί το σχετικό πιστοποιητικό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περαιτέρω κίνητρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση θα σχετίζονται κυρίως με την εστίαση, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Ειδικότερα, εξετάζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε πολιτιστικά γεγονότα, αθλητικούς χώρους, καθώς και σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων και χώρων εστίασης.
Ενδεικτικό είναι ότι ήδη ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες και είχαν αρνητικό τεστ 14 ημέρες πριν το εκάστοτε παιχνίδι.
Στη διαδικασία των κινήτρων προς εμβολιασμένους αναμένεται να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης θα μπορούν να επιλέγουν να έχουν ως θαμώνες μόνο πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί στο 100% της πληρότητάς της και οι θαμώνες να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, γηπέδων ή άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων.
Αν ο επιχειρηματίας επιλέξει να απευθυνθεί σε ολόκληρο το φάσμα των πολιτών -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, σε ό,τι αφορά την πληρότητα, τις μάσκες, κλπ μέτρα.
Το μοντέλο των κινήτρων υπέρ των εμβολιασμένων δεν θα εφαρμοστεί σε χώρους όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα, οι τράπεζες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είναι φυσικό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αυτή τη στιγμή αποκρυσταλλώνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο τρόπος που οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται π.χ. σε κλειστούς χώρους εστίασης. Εξετάζεται αυτό να γίνεται με επίδειξη του Ευρωπαϊκού ή του Εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αξιοποιώντας το barcode που είναι ενσωματωμένο σε αυτά. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος χώρων θα μπορεί να το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή.