Στην παγκόσμια σκηνή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξακολουθεί να αποπνέει τον αέρα μιας διεθνούς ροκ σταρ των οικονομικών, αλλά στο εσωτερικό δεν συμβαίνει το ίδιο.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λαμπρή βαθμολογία των προκατόχων της Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Τρισέ σε παρόμοιες έρευνες στο τέλος της θητείας τους. Λιγότερο από ένας στους δέκα χαρακτήρισε τις επιδόσεις του Ντράγκι ως «πολύ φτωχές» ή «φτωχές», ενώ το 55% την αξιολογούσε ως «πολύ καλή» ή «εξαιρετική». Το αρνητικό ποσοστό για τον Τρισέ ήταν 14,5%.
Πολιτικές φιλοδοξίες
Σύμφωνα με σχόλια που συνόδευσαν τις απαντήσεις στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.159 από τους περίπου 4.500 υπαλλήλους της ΕΚΤ, έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί το γεγονός ότι η Λαγκάρντ «μπήκε πολύ βαθιά στην πολιτική και χρησιμοποιεί την ΕΚΤ για να ενισχύσει την προσωπική της ατζέντα, κάτι που δεν βοήθησε τη φήμη της κεντρικής τράπεζας».
«Ο Μάριο Ντράγκι ήταν εκεί για την ΕΚΤ ενώ η ΕΚΤ φαίνεται να είναι εδώ για την Κριστίν Λαγκάρντ», έγραψε ένα μέλος του προσωπικού. Αρκετοί ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι η πρώην Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ήθελε να χρησιμοποιήσει την τράπεζα ως εφαλτήριο για επιστροφή στην πολιτική.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ πάντως χαρακτήρισε την έρευνα ως εσφαλμένη. «Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλήρως επικεντρωμένοι στην εντολή τους και έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να ανταποκριθούν σε πρωτοφανή γεγονότα τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία και οι πόλεμοι», είπε στο Politico.
Έλλειψη εστίασης
Μόνο το 38% των ερωτηθέντων υποστήριξε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν υπό τη Λαγκάρντ, με τους υπόλοιπους να είναι μοιρασμένοι μεταξύ εκείνων που αποδοκιμάζουν και εκείνων που δεν εξέφρασαν άποψη. Αντίθετα, ο Ντράγκι απολάμβανε την έγκριση του 64% στο τέλος της θητείας του.
Στα θετικά στοιχεία ως «υπεράσπιση» της Λαγκάρντ επισημάνθηκαν οι «τρομερές προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πανδημίας και του πολέμου στην Ευρώπη που συνδυάστηκαν προκαλώντας μια ιστορική αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ανησυχητικά, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να επιτύχει την επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών που είχε υποσχεθεί. Στο 2,9% τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πολύ μακριά από το ανώτατο όριο του 10,6%, αλλά παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2%. Η περαιτέρω πρόοδος προς αυτόν τον στόχο αναμένεται ευρέως να επιβραδυνθεί φέτος.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρωταρχική της εντολή για τη μείωση του πληθωρισμού, ανέφερε το προσωπικό της ΕΚΤ.
Παράπονα
«Η ΕΚΤ έχει επικεντρωθεί σε θέματα πέρα από την εντολή της σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός ήταν στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ΕΕ», είπε ένα μέλος του προσωπικού. Εκτός από τις συχνές παρεμβάσεις σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, αρκετοί ανέφεραν ως παράδειγμα την απόφαση της ΕΚΤ να πάρει θέση στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ άλλοι ανέφεραν υπερβολικά ταξίδια για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις βασικές δραστηριότητες της ΕΚΤ.
Παρά την ευρεία δυσαρέσκεια, υπήρξε σαφής υποστήριξη για τη Λαγκάρντ σε ορισμένους τομείς. Η πλειοψηφία υποστήριξε την απόφασή της να συμπεριλάβει την προστασία του περιβάλλοντος στην εντολή της ΕΚΤ, μια από τις καθοριστικές πρωτοβουλίες της προεδρίας της.
La banque, c’est moi (Η τράπεζα είμαι εγώ)
Η Λαγκάρντ μπορεί να μην εκπλήσσεται πολύ που σημείωσε χειρότερα αποτελέσματα στη νομισματική πολιτική από τον Ντράγκι, στον οποίο πιστώνεται ότι έσωσε μόνος του το ευρώ. Αλλά αυτό που μπορεί να βρει σοκαριστικό είναι ότι σημείωσε επίσης πολύ χειρότερα σκορ από τον Ντράγκι και τον Τρισέ σε εσωτερικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εμβληματικών ζητημάτων της για την προώθηση της διαφορετικότητας και τη λήψη αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς.
Και οι δύο προκάτοχοί της έλαβαν επίσης κακούς βαθμούς για τον χειρισμό των εσωτερικών υποθέσεων, αλλά το προσωπικό ήταν καυστικό για τη Λαγκάρντ, με σχεδόν τα τρία τέταρτα να εκφράζουν δυσαρέσκεια για την προσέγγισή της στη διοίκηση. Κάποια από αυτά ήταν γκρίνιες για πράγματα όπως το ζεστό γραφείο, οι περιορισμοί στην εργασία από το σπίτι και, αυξήσεις μισθών που δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Αλλά άλλοι ισχυρισμοί προχώρησαν πολύ πιο μακριά.
Αυταρχικότητα
«Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται γενικά ως μια αυταρχική ηγέτης που δεν ενεργεί απαραίτητα σύμφωνα με τις αξίες που διακηρύσσει», ανέφερε η IPSO στην περίληψη των σχολίων που συνέταξε σε έκθεση. Και πολλοί την κατηγορούν για δύο μέτρα και δύο σταθμά, για παράδειγμα στους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό ενθαρρύνεται να μιλήσει, αλλά στη συνέχεια επιπλήττεται εάν μοιράζεται ανοιχτά τις ανησυχίες του.
Άλλα παράπονα κυμαίνονται από υπερβολικό φόρτο εργασίας έως άγχος και έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία πρόσληψης.
Χάνοντας την εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με το Politico, η δυσαρέσκεια δεν περιορίζεται στην απόδοση του αφεντικού. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η εμπιστοσύνη στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο ήταν είτε ανύπαρκτη είτε πολύ χαμηλή μεταξύ του 59% των ερωτηθέντων.
Ένα ανέκδοτο για το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Frank Elderson που περιλαμβάνεται στην έκθεση αφήνει να εννοηθεί το γιατί: Μετά την έναρξη της έρευνας, ο Elderson κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της IPSO στο γραφείο του. «Αμφισβήτησε τη νομιμότητά μας να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικές επιδόσεις του Προέδρου, καθώς και το αίτημα για αξιολόγηση της πλευράς της νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται στην έκθεση.
Ένα email που στάλθηκε στο προσωπικό ως απάντηση, υπογεγραμμένο και από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, το οποίο είδε το POLITICO, έθεσε τα ίδια σημεία. «Παρακαλούμε να είστε βέβαιοι ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας», ανέφερε το email. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε διάλογο με εσάς και τους εκπροσώπους σας και να εργαζόμαστε για βελτιώσεις όπου αυτό είναι εφικτό».