Έως το 2029, η Ελλάδα θα φιλοξενεί 18 μη κρατικά πανεπιστήμια με φοιτητικό πληθυσμό που θα προσεγγίζει τους 58.800, σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών & Οικονομικών Μελετών (ΙΔΟΜ).
Η μελέτη, που φέρει τον τίτλο «Επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία του Νόμου 5094/2024 για την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών Πανεπιστημίων (ΝΠΠΕ)», σκιαγραφεί τη δυναμική επίδραση που αναμένεται να έχει η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα, με προβολή σε βάθος πενταετίας.
Αύξηση φοιτητικού πληθυσμού και προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών
Από το σύνολο των σχεδόν 59.000 φοιτητών που προβλέπεται να φοιτούν σε μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, οι 16.400 (28%) εκτιμάται ότι θα προέρχονται από το εξωτερικό. Η μελέτη επισημαίνει ότι μόνο οι χώρες που βρίσκονται σε απόσταση έως και τριών ωρών πτήσης από την Ελλάδα φιλοξενούν περίπου 700.000 φοιτητές – δυναμικό που δυνητικά μπορεί να προσελκύσει η χώρα.
Η συνολική οικονομική επίδραση από τη λειτουργία των ΝΠΠΕ σε ορίζοντα πενταετίας υπολογίζεται σε 10,2 δισ. ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, ενώ τα δημόσια έσοδα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 1,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία 73.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης (FTEs).
Σε ετήσια βάση, η συνεισφορά στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 0,7%. Αν ο αριθμός των φοιτητών φτάσει τις 100.000 εντός δεκαετίας, τότε το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να ανέλθει έως το 1,5% του ΑΕΠ ή 5,1 δισ. ευρώ.
Μείωση εκροών και ενίσχυση της εγχώριας ακαδημαϊκής βάσης
Ένα από τα βασικά οφέλη που επισημαίνεται είναι η μείωση της εκροής φοιτητών στο εξωτερικό, με την αποτροπή απώλειας έως και 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από τους περίπου 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν σήμερα εκτός συνόρων. Παράλληλα, η προσέλκυση 16.400 αλλοδαπών φοιτητών και των οικογενειών τους εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον 286 εκατ. ευρώ την πέμπτη χρονιά εφαρμογής του νόμου.
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης την πιθανή συμβολή των μη κρατικών πανεπιστημίων στον επαναπατρισμό ακαδημαϊκού προσωπικού, την ενίσχυση της πολυπολιτισμικότητας, την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού με τα δημόσια πανεπιστήμια, ενισχύοντας την ποιότητα και την απόδοσή τους.