Μία «τέλεια καταιγίδα» με συστατικά την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και τους κοινωνικοοικονομικούς κινδύνους αποτελεί τη νέα απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστές των Βρυξελλών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τώρα πια ανησυχούν για τις επιπτώσεις της έλλειψης και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, όσο και για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η βιομηχανία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας της Γερμανίας.
Εκτός από τη δημοσίευση επικαιροποιημένων επίσημων στοιχείων εκ μέρους της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει αυτήν την εβδομάδα επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα κληθεί να αποφασίσει και για την πιθανή επέκταση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές θα κληθούν, παράλληλα, να μελετήσουν και τον αντίκτυπο της έλλειψης τροφίμων, όσο και την πιθανότητα «εργαλειοποίησής» της από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως μοχλό οικονομικής πίεσης προς την Ε.Ε.
Ο φόβος έγκειται στο ότι ο ερχόμενος χειμώνας, λόγω της έλλειψης ενέργειας και τροφίμων, θα αποδειχθεί πολύ δυσκολότερος για την Ευρώπη σε σχέση με τον προηγούμενο, ιδιαίτερα σε χώρες που βασίζονται σε εισαγωγές ενέργειας όπως η Βουλγαρία.
Παράλληλα, οι ρυθμιστές καλούνται να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης των 5 εκατομμυρίων και πλέον Ουκρανών που συρρέουν σε γειτονικές χώρες. Σημειωτέον, η προσφυγική κρίση αυτή ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη της περιόδου του 2015-2016.
Όπως είναι προφανές, η πληθώρα των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της «τέλειας καταιγίδας» των κρίσεων αυτών είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.
Σε εθνικό επίπεδο, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, ενώ πολλές άλλες αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες για την εθνική άμυνά τους, δεδομένου του εχθρικού επεκτατισμού που επιδεικνύει η Ρωσία.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ρυθμιστές έχουν την ικανότητα να προσφέρουν οικονομική βοήθεια για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της κρίσης. Τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ της προγραμματισμένης βοήθειας αυτής, όμως, προορίζονται ήδη για τους αγρότες και την αναδιάρθρωση των υποδομών, όπως και την ανάκαμψη των κρατών-μελών από την πανδημία και την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δεδομένων των συνεχιζόμενων προβλημάτων, η Κομισιόν επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια παροχής επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα μελετά τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής αυτονομίας της Ένωσης μέσω αναδρομολόγησης μέρους εκ των 220 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ενεργειακό πακέτο που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, ενδέχεται να εμπεριέχει μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και το υψηλό κόστος διαβίωσης. Παρ’ όλα αυτά, η επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων υποδεικνύει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης από το 4% στο 2,7%.
Τέλος, οι ρυθμιστές ανησυχούν και για την αύξηση της δημοτικότητας των λαϊκιστικών κινημάτων που ενδέχεται να βασιστούν στα προβλήματα που προκαλεί το «κοκτέιλ» κρίσεων για την αύξηση της δημοτικότητάς τους. Σημειωτέον πως η Γαλλία έχει προγραμματίσει κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν προγραμματίσει εθνικές εκλογές το 2023.